• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

27 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία

 27 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία

Από νοσοκομεία «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία» θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό στις 27 Δεκεμβρίου. Εξάλλου η 27η Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις τρεις ημερομηνίες που ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την έναρξη των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα αναμένεται, βάσει των τελευταίων στοιχείων, να λάβει περί τα 300.000 εμβόλια των Pfizer/BionTech στην πρώτη παρτίδα που θα παραλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοβαρές αμφιβολίες για το σχέδιο εμβολιασμού από την αντιπολίτευση – Τα κρίσιμα ερωτήματα, οι δηλώσεις Μπουρλά και… παρασκήνιο με Κικίλια

“Διαρροή” Print Screen αποκάλυψε τις τιμές των εμβολίων – Ποιος έκανε το… λάθος

Σκληρό lockdown στη Β. Ελλάδα μετά την Δ. Αττική – Πώς η σταδιακή άρση της καραντίνας μετατράπηκε σε αυστηροποίηση των μέτρων

Εκκρεμεί για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι η έγκριση του εμβολίου αυτού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 6 Ιανουαρίου ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει για να ανάψει το «πράσινο φως» και για το εμβόλιο της Moderna.

Εντωμεταξύ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν την Πέμπτη (17/12) τα ειδικά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του εμβολίου της Pfzizer.

Τα εμβόλια συντηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ το κάθε ψυγείο βαθέως πήξεως, μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 15.000 φιαλίδια του εμβολίου.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με Διοικητές και Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επιχείρηση εμβολιασμού και θέμα την καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης «Ελευθερία».

Η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν

«Ζήτησα να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή, να καταγράψουμε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να εμβολιαστούν και να προχωρήσουμε τάχιστα τις επόμενες μέρες στην υλοποίηση του πρότζεκτ. Στο τέλος του χρόνου έρχονται τα εμβόλια στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα. Υπάρχει ικανός αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας και αυτό θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας στο σπίτι μας που γυρνάμε από το νοσοκομείο και τις βάζουμε σε κίνδυνο καθημερινά, αλλά και να προστατεύσουμε και νομίζω ότι είναι ιερό και του ασθενείς μας», είπε μιλώντας στους διοικητές, και τους διευθυντές των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των 7 ΥΠΕ της χώρας.

Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δήλωσε: «Τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αποτελούν πραγματικά το φως στο τούνελ αυτής της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες των νοσοκομείων σας πρέπει να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα αναδυθεί».