Σκληρό lockdown στη Β. Ελλάδα μετά την Δ. Αττική – Πώς η σταδιακή άρση της καραντίνας μετατράπηκε σε αυστηροποίηση των μέτρων

 Σκληρό lockdown στη Β. Ελλάδα μετά την Δ. Αττική – Πώς η σταδιακή άρση της καραντίνας μετατράπηκε σε αυστηροποίηση των μέτρων

Από σήμερα Παρασκευή Ασπρόπυργος, Ελευσίνας, Μάνδρας-Βιλίων εφαρμόζεται σκληρό lockdown. Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τη νόσο Covid-19 ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το γεγονός είναι άκρως ανησυχητικό καθώς αντί μετά από πάνω ένα μήνα καραντίνας αντί να χαλαρώνουν, τα μέτρα αυστηροποιούνται σε πολλές περιοχές με μεγάλο όγκο πληθυσμού. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου μπαίνουν τώρα οι υγειονομικά επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας – και όχι μόνο- για τις οποίες δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξουν εξελίξεις με νέα περιοριστικά μέτρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα.

Ανησυχία επικρατεί στην Κοζάνη μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ δε λείπουν οι καταγγελίες για λάθος χειρισμούς εκ μέρους του ΕΟΔΥ.

«Έχουμε μία έλλειψη πληροφόρησης για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία έχουν μεν την εικόνα, αλλά αυτή η πληροφορία, δεν δίνεται, δεν διαχέεται στους ιατρικούς συλλόγους και τους γιατρούς για να μπορέσουμε να δούμε τι γίνεται σε κάθε περιοχή» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης περιγράφοντας τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Κοζάνη με τη διασπορά του ιού.

«Τα μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης, η εικόνα που έχουμε είναι αποσπασματική. Δεν παίρνουν την γνώμη και τη γνώση των τοπικών παραγόντων, παρότι εμείς έχουμε εικόνα, την ανθρωπογεωγραφία και τις κινήσεις των ανθρώπων. Πώς θα κάνουν σοβαρή ιχνηλάτηση από την Αθήνα; Πώς θα καταλάβουν τι γίνεται;» αναρωτήθηκε με νόημα ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.

Η αγωνία είναι τεράστια καθώς η εξάπλωση της πανδημίας παρά τα μέτρα είναι ασταμάτητη, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τις μεθόδους που έχουν ακολουθηθεί σε πολλούς τομείς.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου και μαζική εφαρμογή ελέγχων μέσω Rapid tests. Ωστόσο δεν ανακοινώθηκε κάποιο μέτρο στήριξης για τους κατοίκους και τους εργαζομένους που πλήττονται από τους νέους, πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Και όλα αυτά ενώ τον περασμένο μήνα υπήρχε προγραμματισμός για σταδιακή άρση των μέτρων για τις αρχές του Δεκεμβρίου, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της περιοχής τώρα δέχονται μεγαλύτερη πίεση». Επέμεινε παράλληλα στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, λέγοντας ότι «πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, θα επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τις 6 το πρωί της Παρασκευής και τουλάχιστον για μία εβδομάδα για Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα-Βίλια.

  • «Η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από της 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
  • Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
  • Επίσης, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Επισημάνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.
  • Επίσης, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις ελέγχους προσωπικού, με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την πρώτη, την πέμπτη και την δέκατη ημέρα.
  • Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
  • Αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
  • Επίσης, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
  • Επίσης, αποφασίζεται η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κλπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
  • Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές».

Σχετικά Άρθρα