Washington Post: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τον Τραμπ–Σύντομο πρόγραμμα για να αποφευχθούν οι εντάσεις

 Washington Post: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τον Τραμπ–Σύντομο πρόγραμμα για να αποφευχθούν οι εντάσεις
💡 AI Summary by Libre

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την παρουσία του Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής στην Άγκυρα λόγω πιθανών πιέσεων για αμυντικές δαπάνες.

Η Σύνοδος θα είναι σύντομη για να αποφευχθούν εντάσεις, με τον Τραμπ να συναντά Ερντογάν, Ζελένσκι και τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας.

Οι σύμμαχοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν στοιχεία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενώ ανησυχούν για την απρόβλεπτη στάση του Τραμπ.

Η διαμάχη Τραμπ-ΝΑΤΟ επισκιάζει σημαντικά θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, με διπλωμάτες να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση.

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ την επικείμενη παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Άγκυρα, καθώς εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές των εταίρων του, ασκώντας πιέσεις για τις αμυντικές δαπάνες και τον επιμερισμό των βαρών.

Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, οι ηγέτες της Συμμαχίας προετοιμάζονται για ακόμη μία απαιτητική συνάντηση με τον Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει τις Συνόδους του ΝΑΤΟ ως ευκαιρία να θέσει τους συμμάχους του προ των ευθυνών τους και να διαπιστώσει μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.

Ο ίδιος δεν έχει κρύψει τη δυσφορία του για τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας διαχρονικά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επωμίζονται το μερίδιο που τους αναλογεί στην κοινή άμυνα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρά τη σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών τα τελευταία χρόνια, ο Τραμπ εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβαρύνονται δυσανάλογα.

Η Washington Post επικαλείται συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τους οποίους απολαμβάνει να πιέζει τους συμμάχους του και να τους βλέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του.

Σύντομη Σύνοδος για να αποφευχθούν οι εντάσεις

Οι κύριες εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος απρόβλεπτων εντάσεων ή δημόσιων αντιπαραθέσεων.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επίσης επαφές με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ Σαράα.

Παρότι οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας δεν εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναφέρει ευθέως το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, όπως είχε συμβεί το 2018, παραμένουν προβληματισμένοι για την απρόβλεπτη στάση του. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η εξέλιξη της Συνόδου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση με την οποία θα φτάσει ο Τραμπ στην Τουρκία.

Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις εντάσεις, οι σύμμαχοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν στοιχεία που καταδεικνύουν τη σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 139 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο έτος, καθώς και τις νέες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως επισημαίνει η Washington Post, η διαρκής αντιπαράθεση του Τραμπ με τη Συμμαχία έχει επισκιάσει κρίσιμα ζητήματα της ατζέντας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατηγική απέναντι στη Ρωσία. Διπλωμάτες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της Συνόδου, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ένα απρόβλεπτο επεισόδιο θα μπορούσε εύκολα να ανατρέψει τις ισορροπίες.

Σχετικά Άρθρα