Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον πληθυσμό

 Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον πληθυσμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από τον χανταϊό (hantavirus) παραμένει χαμηλός, μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και τη μόλυνση άλλων τριών σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Χανς Χένρι Π. Κλούγκε, «δεν υπάρχει λόγος πανικού ή επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών».

Το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius είχε αποπλεύσει από την Ουσουάια της Αργεντινής με προορισμό το Πράσινο Ακρωτήριο, όταν εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Ο χανταϊός μεταδίδεται κυρίως από τρωκτικά, όπως ποντίκια και αρουραίους, μέσω επαφής με ούρα, περιττώματα ή σάλιο, αλλά και μέσω εισπνοής μολυσμένης σκόνης. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση των ασθενών και κατάλληλη ιατρική υποστήριξη, ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι του ιού με γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και ποικίλη κλινική εικόνα.

Σχετικά Άρθρα