Μιχαηλίδου: Προ των πυλών η Εθνική Στρατηγική για το στεγαστικό με 43 μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ

 Μιχαηλίδου: Προ των πυλών η Εθνική Στρατηγική για το στεγαστικό με 43 μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ
💡 AI Summary by Libre

Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Εθνική Στρατηγική στέγασης με πακέτο 43 μέτρων και 7 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα στέγασης αφορά τους νέους, με τρεις στους δέκα Έλληνες να μην έχουν δικό τους σπίτι, και προανήγγειλε πλατφόρμα ανακαίνισης 30.000 κατοικιών με επιδότηση έως 36.000 ευρώ.

Μέσα στο 2026 θα δημοπρατηθούν 20 ακίνητα μέσω Κοινωνικής Αντιπαροχής και έως το 2029 θα είναι έτοιμες 700 κατοικίες σε ανενεργά στρατόπεδα για κοινωνική κατοικία.

Το κράτος θα δημιουργήσει 2.300 νέες κατοικίες υψηλής ενεργειακής κλάσης για δημόσιους λειτουργούς και κοινωνικούς λειτουργούς που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα ενοίκια της αγοράς.

Στο ζήτημα της στέγασης καθώς και στις πολιτικές και στρατηγικές που πρέπει να χαραχθούν για την κοινωνική κατοικία στάθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 25 Απριλίου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι την Εθνική Στρατηγική για τη στέγαση με πακέτο 43 μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ. 

«Είμαστε πολύ κοντά στην έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής για τη στεγαστική πολιτική στη χώρα. Πρόκειται για μια στρατηγική που αποτυπώνει τα προβλήματα και τις ανησυχίες, τόσο σε θεσμικό και οργανωτικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο. Η κυβέρνηση προχωρά αυτή τη στιγμή με ένα πακέτο 43 διαφορετικών μέτρων, υπηρεσιών, βοηθημάτων και άμεσων οικονομικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ».

Η ίδια επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα σήμερα στη χώρα το αντιμετωπίζουν οι νέοι.

«Τρεις στους δέκα Έλληνες δεν έχουν δικό τους σπίτι. Πρόκειται ακόμη για ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο πρέπει να τους στηρίξουμε είτε για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι είτε για να έχουν πρόσβαση σε προσιτή κατοικία».

Ανέφερε ακόμα ότι προς το τέλος Μαΐου ανοίγει πλατφόρμα για την ανακαίνιση 30.000 κατοικιών, είτε προς ενοικίαση είτε προς ιδιοκατοίκηση, με επιδότηση έως 36.000 ευρώ. 

«Στα τέλη Μαΐου ανοίγουμε την πλατφόρμα, ώστε 30.000 συμπολίτες μας να μπορέσουν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους είτε για να μείνουν οι ίδιοι είτε για να τα νοικιάσουν σε άλλους πολίτες, λαμβάνοντας έως και 36.000 ευρώ για να προχωρήσουν στην ανακαίνιση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι μέσα στο 2026 μέσω του μοντέλου της Κοινωνικής Αντιπαροχής θα δημοπρατηθούν 20 ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου, ενώ οι πρώτες 700 κατοικίες σε ανενεργά στρατόπεδα αναμένεται να είναι έτοιμες εντός του 2029.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, η υπουργός ανέφερε ότι το στεγαστικό απόθεμα μπορεί να ενισχυθεί τόσο μέσω νέων κατασκευών όσο και με την επαναφορά στην αγορά υφιστάμενων ακινήτων.

«Βάζουμε μπροστά 2.300 κατοικίες, ώστε για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος να μπορέσει, σε μεγάλη κλίμακα, να δημιουργήσει ποιοτικά ακίνητα για τους Έλληνες. Στόχος είναι να στεγαστούν σε κατοικίες καλής ενεργειακής κλάσης δημόσιοι λειτουργοί, νοσηλευτές, γιατροί, δάσκαλοι και άνθρωποι που προσφέρουν στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίοι, με τον μισθό τους, δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν στο ενοίκιο της αγοράς».

Σχετικά Άρθρα