Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει τον θάνατο ασθενή με γρίπη των πτηνών στο Μεξικό

 Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει τον θάνατο ασθενή με γρίπη των πτηνών στο Μεξικό

Ένα άτομο με υπάρχουσες συννοσηρότητες που είχε προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών πέθανε στο Μεξικό, τον περασμένο Απρίλιο, με άγνωστη μέχρι στιγμής την πηγή έκθεσης στον ιό, ανακοίνωσε την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το γεγονός πως η πηγή της μόλυνσης του άτυχου ασθενή δεν έχει εντοπιστεί επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του και το υπουργείο Υγείας του Μεξικού.

Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος του ιού της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, αυτή τη στιγμή.

Ο 59χρονος κάτοικος της Πολιτείας του Μεξικού είχε νοσηλευτεί στην Πόλη του Μεξικού και πέθανε στις 24 Απριλίου, με συμπτώματα πυρετού, δύσπνοιας, διάρροιας, ναυτίας και γενικής κακουχίας, ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Αν και η πηγή έκθεσης στον ιό σε αυτή την περίπτωση είναι προς το παρόν άγνωστη, ιοί A(H5N2) έχουν αναφερθεί σε πουλερικά στο Μεξικό», δήλωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας πως ήταν το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης A(H5N2) παγκοσμίως και ο πρώτος ιός H5 των πτηνών που αναφέρθηκε σε άτομο στο Μεξικό.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει μολύνει μέχρι στιγμής τρεις εργαζόμενους σε γαλακτοκομικές φάρμες.

Το θύμα δεν είχε ιστορικό έκθεσης σε πουλερικά ή άλλα ζώα, αλλά είχε πολλαπλές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ήταν κλινήρης για τρεις εβδομάδες, για άλλους λόγους, πριν από την έναρξη των οξέων συμπτωμάτων, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού είπε ότι το άτομο είχε χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2. «Αυτό θέτει αμέσως έναν άνθρωπο σε κίνδυνο εκδήλωσης πιο σοβαρής γρίπης, ακόμη και με εποχική γρίπη», δήλωσε ο Andrew Pekosz, ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Μεξικού ανέφερε ένα ξέσπασμα του A(H5N2) σε μια απομονωμένη οικογενειακή μονάδα στη δυτική πολιτεία Michoacan της χώρας. Η κυβέρνηση είπε ότι τα κρούσματα δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για απομακρυσμένες εμπορικές φάρμες ή για την ανθρώπινη υγεία.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άτομο σε άτομο στην υπόθεση και οι φάρμες κοντά στο σπίτι του θύματος παρακολουθούνταν.

Άλλα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον άτυχο άντρα βρέθηκαν αρνητικά για γρίπη των πτηνών, ανέφεραν το υπουργείο Υγείας και ο ΠΟΥ.

Η γρίπη των πτηνών έχει μολύνει θηλαστικά όπως φώκιες, ρακούν, αρκούδες και βοοειδή, κυρίως λόγω της επαφής με μολυσμένα πτηνά.

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή για αλλαγές στον ιό που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι προσαρμόζεται για να εξαπλωθεί πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τρία κρούσματα ανθρώπινης μόλυνσης από τον H5N1 μετά από έκθεση σε αγελάδες από τότε που εντοπίστηκε ξέσπασμα σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή τον Μάρτιο. Οι δύο είχαν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, ενώ ο τρίτος είχε και αναπνευστικά συμπτώματα.

Αν και ο θάνατος στο Μεξικό δεν ήταν το ίδιο στέλεχος με αυτόν που μολύνει σήμερα τα βοοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι και οι δύο ιοί των πτηνών H5.

Ο Andrew Pekosz εξηγεί ότι από το 1997, οι ιοί H5 δείχνουν συνεχώς την τάση να μολύνουν θηλαστικά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ιό της γρίπης των πτηνών. «Επομένως, συνεχίζει να χτυπά αυτό το προειδοποιητικό καμπανάκι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την παρακολούθηση αυτών των λοιμώξεων, επειδή κάθε διάχυση είναι μια ευκαιρία για αυτόν τον ιό να προσπαθήσει να συσσωρεύσει εκείνες τις μεταλλάξεις που τον κάνουν να μολύνει αποτελεσματικότερα τους ανθρώπους», είπε ο Pekosz.

Η Αυστραλία ανέφερε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης σε άνθρωπο από A(H5N1) τον Μάιο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν σημάδια μετάδοσης. Ωστόσο, εντόπισε περισσότερα κρούσματα γρίπης των πτηνών H7 σε φάρμες στην πολιτεία Βικτώρια.

Σχετικά Άρθρα