ΠΟΥ: Μία παγκόσμια συνθήκη για την αντιμετώπιση πανδημιών αναμένεται να συναφθεί έως το 2025

 ΠΟΥ: Μία παγκόσμια συνθήκη για την αντιμετώπιση πανδημιών αναμένεται να συναφθεί έως το 2025

Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης των πανδημιών θα ολοκληρωθούν έως το 2025 ή νωρίτερα, αν είναι δυνατόν, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024.

Τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ διαπραγματεύονται εδώ και δύο χρόνια μια συμφωνία που θα μπορούσε να αυξήσει τη συνεργασία πριν και κατά τη διάρκεια των πανδημιών, μετά τις αναγνωρισμένες αποτυχίες της διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε αρχικά ως στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν παραταθεί εν μέσω διχασμών μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών, σε θέματα όπως η κοινή χρήση εμβολίων και τα μέτρα ετοιμότητας.

Παρόλες τις διαφωνίες, οι χώρες κατέληξαν σε μια παράλληλη συμφωνία για την ενημέρωση των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών, κανόνων για την υγεία, γνωστών ως International Health Regulations (IHR), οι οποίοι περιλαμβάνουν μια νέα κατηγορία: “pandemic emergency” («επείγουσα ανάγκη πανδημία»), για τις πιο σημαντικές και απειλητικές κρίσεις υγείας, παγκοσμίως.

«Οι ιστορικές αποφάσεις που ελήφθησαν, σήμερα, καταδεικνύουν την κοινή επιθυμία των κρατών μελών του ΠΟΥ να προστατεύσουν τους πολίτες τους και τον κόσμο από τον κοινό κίνδυνο έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας και μελλοντικών πανδημιών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Με αυτήν τη συμφωνία, λαμβάνουμε αποφάσεις για να δίνουν αναφορά οι χώρες (για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις) και να ενισχύσουμε τα μέτρα ανάσχεσης των κρουσμάτων, προτού απειλήσουν τους Αμερικανούς και την ασφάλειά μας», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Xavier Becerra.

Οι αλλαγές στους Παγκόσμιους Κανόνες Υγείας στοχεύουν στη ενίσχυση των προληπτικών μέτρων του κόσμου έναντι νέων παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς, δυστυχώς, η πανδημία της COVID-19 σκότωσε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. 

Σχετικά Άρθρα