Χαμάς και Νότια Αφρική χαιρετίζουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα-Δεν αποδέχεται το Ισραήλ

 Χαμάς και Νότια Αφρική χαιρετίζουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα-Δεν αποδέχεται το Ισραήλ

Η Χαμάς και η Νότια Αφρική χαιρέτισαν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, με το παλαιστινιακό κίνημα ωστόσο να αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Η Χαμάς «χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα».

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», ανέφερε η Χαμάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν την απόφαση.

Το Διεθνές δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Νότιας Αφρικής

Το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την ρηξικέλευθη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή του στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα, μία εβδομάδα αφού η Πρετόρια κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε σήμερα το δικαστήριο (…) Αυτή η εντολή είναι ρηξικέλευθη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας», ανέφερε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Ζέιν Ντάνγκορ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου. «Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δεν αποδέχεται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Σμότριχ

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σχετικά Άρθρα