Μαρινάκης σε Βόρεια Μακεδονία: Συμμορφωθείτε με τη Συμφωνία Πρεσπών -Τι απάντησε για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Ελλάδα

 Μαρινάκης σε Βόρεια Μακεδονία: Συμμορφωθείτε με τη Συμφωνία Πρεσπών -Τι απάντησε για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα το πρωί στον ραδιοσταθμό SBS στην Αυστραλία και το δημοσιογράφο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, έστειλε μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα ως προς τη συμμόρφωση της με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να είναι η επισπεύδουσα ως προς την κύρωση των μνημονίων, που απορρέουν από τη συμφωνία.

Ο κ. Μαρινάκης εξήρε τη σημασία του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 με βασικούς άξονες την ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο, καθώς και την αξιοποίηση της Ομογένειας για την ανάδειξη θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης επέμεινε ότι και με την καθιέρωση της σημαντικής μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση στοχεύει αφενός στη διευκόλυνση των ομογενών μας ως προς την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και αφετέρου στην ενίσχυση της συμμετοχής.

Επίσης ο κ. Μαρινάκης απάντησε σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας για λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτος στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967».

Παράλληλα, είπε ότι «αυτό που σήμερα προέχει είναι η παύση των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πρόσθεσε ότι «ως προς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αυτό εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο συνολικής πολιτικής λύσης για το παλαιστινιακό».

Αναλυτικά η απάντησή του:

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967. Ως στάση αρχής η χώρα μας υπερψήφισε τα ψηφίσματα που αφορούν την Παλαιστίνη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτό που σήμερα προέχει είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης για το Μεσανατολικό».

Για το Διεθνές Δικαστήριο αρχικά σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά στη συνέχεια το έκανε δηλώνοντας πως «μας προβληματίζει και αναρωτιόμαστε πώς μπορεί μια τέτοια απόφαση να βοηθάει στην εξομάλυνση της κατάστασης, ευρύτερα στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής».

Σχετικά Άρθρα