Ο Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι -Τι θα συζητήσει με Μακρόν (εικόνες, vid)

 Ο Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι -Τι θα συζητήσει με Μακρόν (εικόνες, vid)

Στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι βρίσκεται από σήμερα Κυριακή ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη σε ευρωπαϊκά χώματα μετά από 5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμάνουελ Μακρόν, για να συζητήσουν τόσο εμπορικά όσο και γεωπολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία , καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να παρέχει στήριξη στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BFMTV, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Αττάλ, υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού. Μάλιστα, τη Δευτέρα (06/05), ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έρχεται για να γιορτάσει τα 60 χρόνια γαλλοκινεζικών διπλωματικών σχέσεων, θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τον Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος διαβουλεύτηκε εκ των προτέρων με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συναντήσει τον Εμάνουελ Μακρόν και τον Σι Τζινπίνγκ στο Ελιζέ, θέτοντας επί τάπητος τις εμπορικές διαφορές. Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει εντείνει τις έρευνες για τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς, ιδίως τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς κατηγορούνται για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Σι Τζινπίνγκ: Θα αναλάβω δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Να αναλάβει δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, σκοπεύει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, που έφτασε σήμερα Κυριακή για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro, ότι «ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης».

Συνέχισε λέγοντας πως «αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν».

Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαιώνει ότι «διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση» στον πόλεμο.

Ακολούθως υπενθυμίζει ότι «έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος».

Η Κίνα, προσθέτει ο Σι Τζινπίνγκ, «έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες».

Σχετικά Άρθρα