Αγωνία για Ράφα:Ο ισραηλινός στρατός απομακρύνει 100.000 αμάχους -Γκάλαντ:Αναγκαίο το χτύπημα, ενημέρωσα τις ΗΠΑ

 Αγωνία για Ράφα:Ο ισραηλινός στρατός απομακρύνει 100.000 αμάχους -Γκάλαντ:Αναγκαίο το χτύπημα, ενημέρωσα τις ΗΠΑ

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες προέβλεπαν την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σήμερα. Στην ανακοίνωσή του ο Γκαλάντ διευκρίνισε ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη νύκτα.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός, που ετοιμάζει ευρεία επίθεση εναντίον της Ράφα, ξεκίνησε σήμερα «επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας» για την απομάκρυνση «προσωρινά» περίπου 100.000 ανθρώπων από το ανατολικό τμήμα της πόλης αυτής, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τους να μετακινηθούν προς τις «ανθρωπιστικές ζώνες».

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, το Ισραήλ φαίνεται πως προχωρά την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 1,5 εκατ. άμαχοι αφότου καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απομάκρυνση περίπου 100.000 ανθρώπων από τα περίχωρα της πόλης προηγείται της «στρατιωτικής επίθεσης» και ότι οι Παλαιστίνιοι καλούνται να κινηθούν προς στρατόπεδα εκτοπισμένων στις περιοχές Χαν Γιούνις και Αλ-Μαουάσι.

Η κίνηση αυτή ήρθε μία μέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την εκεχειρία, αλλά και το κλείσιμο στο δίκτυο Al Jazeera.

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ανθρώπων που αφορά η επιχείρηση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι «οι εκτιμήσεις είναι γύρω στους 100.000 ανθρώπους (…) αυτή τη στιγμή».

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο στρατός είχε επισημάνει ότι «ενθαρρύνει τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διευρυμένες ανθρωπιστικές ζώνες», διευκρινίζοντας ότι «οι εκκλήσεις για προσωρινή μετακίνηση προς την ανθρωπιστική ζώνη γίνονται μέσω φυλλαδίων, SMS, τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων στα αραβικά μέσω του Τύπου».

Κάτοικος της Ράφα δήλωσε στο AFP ότι κάποιοι έχουν λάβει ηχητικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα με τα οποία τους ζητούν να φύγουν και SMS με έναν χάρτη που τους δείχνει προς τα πού να πάνε. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη επεσήμαναν στο Reuters ότι κάποιες οικογένειες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από την ανατολική Ράφα.

Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του ότι «έχει διευρύνει την ανθρωπιστική ζώνη στην αλ Μουγουάσι», περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Ράφα, όπου έχουν υπάρχουν «νοσοκομεία εκστρατείας, σκηνές και αυξανόμενος όγκος τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών».

Ρίψη φυλλαδίων των Ισραηλινών στη Γάζα – Μην πλησιάζεται τα σύνορα με την Αίγυπτο

Ο ισραηλινός στρατός έκανε ρίψη φυλλαδίων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω των οποίων προειδοποιεί τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ένα φυλλάδιο, που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ανακοινώνει την επέκταση της καθορισμένης ανθρωπιστικής ζώνης στην περιοχή al-Mawasi.

«Στην περιοχή αυτή θα συνεχιστεί η διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια. Οι IDF θα συνεχίσουν να πολεμούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Ως εκ τούτου: Η πόλη της Γάζας είναι μια επικίνδυνη ζώνη μάχης, αποφύγετε τη διέλευση προς τα βόρεια του Wadi Gaza», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Απαγορεύεται να πλησιάσετε τους ανατολικούς και νότιους φράχτες ασφαλείας», προσθέτει το φυλλάδιο των IDF.

Το δεύτερο φυλλάδιο, το οποίο απευθύνεται στους κατοίκους και σε όσους βρίσκουν καταφύγιο στις ανατολικές γειτονιές της Ράφα, προειδοποιεί ότι «οι IDF πρόκειται να επιχειρήσουν με δύναμη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή που διαμένετε σήμερα, όπως έχουν επιχειρήσει οι IDF μέχρι τώρα».

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται στην περιοχή θέτει τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του σε κίνδυνο», αναφέρεται.

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή.

Ωστόσο, στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

«Αυτό το σχέδιο μετακίνησης έχει σκοπό να απομακρύνει τους αμάχους από τον κίνδυνο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Στόχος μας είναι να πολεμήσουμε τη Χαμάς, όχι τους κατοίκους της Γάζας. Και για αυτόν τον λόγο διεξάγουμε αυτή την προσωρινή, στοχευμένη εκκένωση».

Ο στρατός εξήγησε ότι οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται σε ανθρωπιστικές ζώνες που είναι «πιο ασφαλείς», αν και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυρά από εκεί.

Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Ράφα, είπε στο Reuters ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

«Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφερόμενος στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο κι ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε σήμερα πως η οργάνωση προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που την ίδια στιγμή το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες συνοικίες της πόλης στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πριν από μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

«Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις και μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό και ανοικτό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε μία συμφωνία (…), η οποία θα προβλέπει μια απεριόριστη κατάπαυση του πυρός».

Ξεκινούν ξανά διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για εκεχειρία

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης για την εφαρμογή ανακωχής στην Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωσης ομήρων, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News.

«Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε χθες από το Κάιρο για την Ντόχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις και θα επιστρέψει την Τρίτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» που διεξάγονται μέσω των μεσολαβητών με το Ισραήλ, μετέδωσε το Al-Qahera News επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Στο Κατάρ αναμενόταν ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας Γουίλιαμ Μπερνς αλλά και η αντιπροσωπεία της Χαμάς.

«Ελλείψει προόδου» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ο κ. Μπερνς αναμενόταν να έχει «επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό» του εμιράτου, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, για να συζητηθούν τρόποι «να ξαναμπούν στις ράγες» οι συνομιλίες, πρόσθεσε αμερικανική πηγή.

Νετανιάχου: Αν σταματήσει ο πόλεμος θα παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία

Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως «η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, κυρίως στο αίτημα να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσουμε τον πόλεμο και να την αφήσουμε άθικτη στην εξουσία», προσθέτοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό. Δεν είναι αυτό για το οποίο πληρώσαμε αφόρητα βαρύ τίμημα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται στην Αίγυπτο έλαβε ευρεία εντολή να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων και το Ισραήλ έχει δείξει «προθυμία να διανύσει σημαντική απόσταση», αλλά η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει τις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε ότι η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Χαμάς έστειλε θετικά μηνύματα και επέδειξε ευελιξία στις συνομιλίες, «αλλά η αφετηρία της ήταν η παύση του πολέμου, και αυτή είναι μια θέση αρχών και λογικής που θα πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Δεν έχει νόημα η συμφωνία αν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι το πρώτο της αποτέλεσμα».

Ο Χανίγια πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει γίνει όμηρος μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης που έχει πολλά πολιτικά προβλήματα και έχει διαπράξει εγκλήματα στη Γάζα και ενός πρωθυπουργού που θέλει να δημιουργήσει επιχειρήματα για τη συνέχιση της επιθετικότητας και τη διεύρυνση του κύκλου της βίας, σαμποτάροντας τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών».

Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις

Οι ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα χθες συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος, καθώς η ισλαμιστική οργάνωση επιμένει στην απαίτησή της οποιαδήποτε συμφωνία να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είναι κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε χθες, Σάββατο, να εννοηθεί πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας πως το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο, τον οποίο συνεχίζει με σκοπό τον αφοπλισμό και την οριστική διάλυση της Χαμάς.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευτεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.

Το Ισραήλ έχει δώσει ένα προκαταρκτικό θετικό σήμα σε όρους που, όπως είπε μία πηγή, περιλαμβάνουν την επιστροφή 20 έως 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία αρκετών εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως περίπου 100 όμηροι θα παρέμεναν στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, πέθαναν στην αιχμαλωσία. Η πηγή, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητά της, δήλωσε στο Reuters πως η επιστροφή τους μπορεί να απαιτήσει μια επιπρόσθετη συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα