Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει και “καλύπτει” την Ευρώπη-Τα σωματίδια “PM 10” και γιατί προκαλούν ανησυχία

 Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει και “καλύπτει” την Ευρώπη-Τα σωματίδια “PM 10” και γιατί προκαλούν ανησυχία

Ένα “εξαιρετικά έντονο” σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα διασχίζει την Ευρώπη.  Το νέφος της σκόνης ταξιδεύει στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας για να φτάσει στη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Γερμανία και τη νοτιοανατολική γωνία της Βρετανίας. Έκανε μουντούς τους ουρανούς και πολύχρωμα τα ηλιοβασιλέματα σε πολλές περιοχές, αφήνοντας υπερβολική ποσότητα σκόνης σε αυτοκίνητα και παράθυρα. Αλλά έφερε επίσης ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά σωματίδια “PM10” -τα οποία είναι αρκετά μικρά ώστε να τα εισπνέουν οι κάτοικοι- παραβιάζοντας το όριο ασφαλείας της ΕΕ σε ορισμένες περιοχές.

Οι άνθρωποι στη νότια και ανατολική Ισπανία ανέπνευσαν ιδιαίτερα βρώμικο αέρα, με ορισμένους σταθμούς να καταγράφουν συγκεντρώσεις PM10 τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Το τελευταίο «επεισόδιο» σκόνης, το οποίο έχει ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου, είναι το τρίτο του είδους του που φτάνει στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της ΕΕ χαρακτήρισε το τρέχον νέφος «εξαιρετικά έντονο». Τα δύο προηγούμενα κύματα αφρικανικής σκόνης παρέμειναν ως επί το πλείστον νοτιότερα, πάνω από τη Μεσόγειο και τη νότια Ευρώπη, αν και ορισμένα υπολείμματα βρέθηκαν σε αυτοκίνητα βόρεια ως τη Σκανδιναβία τον Μάρτιο.

Ο Mαρκ Πάριγκτον, ανώτερος επιστήμονας στο CAMS, είπε ότι το τρέχον σύννεφο σκόνης είναι μέρος του ίδιου μοτίβου ζεστού καιρού που έφερε επίσης ζέστη στη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. «Αν και δεν είναι ασυνήθιστο σκόνη από τη Σαχάρα να φτάνει στην Ευρώπη, έχει σημειωθεί αύξηση στην ένταση και τη συχνότητα τέτοιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε αλλαγές στα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας».

Το επεισόδιο αναμένεται να τελειώσει σταδιακά από αύριο Τρίτη (9/4), φτάνοντας στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική και τη βορειοδυτική Ρωσία, ανέφερε η CAMS.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης και απελευθερώνει 60-200 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Αν τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν μεταφερθούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων και να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα