Προ το πυλών νέο κύμα αφρικανικής σκόνης και άνοδος θερμοκρασίας -Οδηγίες προστασίας

 Προ το πυλών νέο κύμα αφρικανικής σκόνης και άνοδος θερμοκρασίας -Οδηγίες προστασίας

Μετά τις ανοιξιάτικες βροχές, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που προσεγγίζει την Ελλάδα φέρνει υψηλές θερμοκρασίες και το… καλοκαίρι στην καρδιά του Μαΐου, μαζί με μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Από αύριο Πέμπτη ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στους 30 βαθμούς και το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσει ακόμα και τους 35 στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο, που αποκαλείται υποτροπικός αεροχείμαρρος, είναι ένα αέρινο ποτάμι στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από την Αφρική.

Συγκεκριμένα, το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης έρχεται την Παρασκευή έως τη Δευτέρα με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή (36°C).

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα δημιουργήσουν ξανά ένα επικίνδυνο μείγμα, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς στην ανάρτησή του στο X, «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς τη χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής, με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη). To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή για αύριο Πέμπτη 16/05

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα δυτικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς, στα βόρεια τους 21 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου πιθανόν το μεσημέρι να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το μεσημέρι – απόγευμα. Σταδιακή βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη Μακεδονία και από αργά το απόγευμα και στη Θράκη. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Θρακικό έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην ανατολική Πελοπόννησο αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα βόρεια. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή 17/05

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ και στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στα δυτικά τους 28 με 30, στα κεντρικά και νότια τους 26 με 29 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες προστασίας από το υπουργείο Υγείας

Τις οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη υπενθυμίζει το Υπουργείο Υγείας με αφορμή το νέο κύμα που έρχεται στη χώρα μας σε δύο φάσεις. Το Υπουργείο Υγείας, εξέδωσε την υπ’ αιρθ. Δ1δ/ΓΠοικ26659/15.5.2024 εγκύκλιο (ΑΔΑ: 9Υ82465ΦΥΟ-ΒΙΚ) με την οποία υπενθυμίζει την Δ1δ/ΓΠοικ. 25498/8.5.2024 εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης» (ΑΔΑ: Ψ9ΜΗ465ΦΥΟ-ΣΙΧ)

Οι εγκύκλιοι ΕΔΩ.

Με την νεότερη εγκύκλιο παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

Διευκρινίζεται ότι για τις προτεινόμενες συστάσεις και μέτρα προστασίας του πληθυσμού για την Περιφέρεια Αττικής, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ενώ για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας η αρμοδιότητα ενημέρωσης ανήκει στον οικείο Περιφερειάρχη.

Οι ευάλωτες ομάδες όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και καρδιοπαθείς ενήλικες και παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών καλό είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να αποφύγουν:

  • την άσκηση γενικά και ειδικά σε εξωτερικούς χώρους
  • την έντονη σωματική δραστηριότητα

Επίσης, οι ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού τους φαρμάκου. Επιπλέον, όσοι εμφανίσουν βήχα ή ενόχληση στα μάτια καλό θα ήταν να περιορίσουν την σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα που καλό είναι να τηρούμε όλοι

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση της εξέλιξης των φαινομένων μεταφοράς σκόνης μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του προγράμματος «Κοπέρνικος» της ΕΕ: Πατώντας ΕΔΩ

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα εκδίδει άμεσα συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού οι οποίες θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Σχετικά Άρθρα