Επικίνδυνο κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών σήμερα και αύριο

 Επικίνδυνο κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών σήμερα και αύριο

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης σήμερα και αύριο.

Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) σήμερα κατά τις μεσημεριανές ώρες στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερη.

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως αύριο, να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά σαχαριανής σκόνης προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Χάρτης με τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 01/04, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Θεσσαλονίκη: Κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης τις πρωινές και βραδινές ώρες – Αποκλιμάκωση από αύριο το απόγευμα

Ένα κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης, ιδιαίτερα έντονο τις πρωινές και βραδινές ώρες, έχει δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία από τον τομέα Μετεωρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δείχνουν αυξημένα επίπεδα σκόνης τις τελευταίες μέρες, που μεγιστοποιήθηκαν χθες και σήμερα. Αύριο το πρωί και το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθούν και πάλι, ωστόσο από το απόγευμα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του φαινομένου και την Τετάρτη αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

   Σύμφωνα με τον Δρ. Μαθηματικό – Μετεωρολόγο και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ Δημήτριο Μπαμπζέλη, η σκόνη προέρχεται από τα βάθη της Σαχάρας, ενώ μετακινείται ανάλογα με τα καιρικά συστήματα και την κυκλοφορία του ανέμου στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη και προσθέτει: «Όταν φυσάει νοτιάς, έχουμε αυξημένη υγρασία στην περιοχή μας. Επειδή υπάρχει άπνοια στην επιφάνεια της θάλασσας τις τελευταίες μέρες, έχουμε και αυξημένη σχετική υγρασία με αποτέλεσμα σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο να δημιουργείται έντονο στρώμα ομίχλης. Η Θεσσαλονίκη, που είναι παραθαλάσσια πόλη, επηρεάζεται από όλη αυτή την ομίχλη, η οποία διαλύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι εντελώς. Ακόμη και τώρα, όλος ο Θερμαϊκός Κόλπος μέχρι και τις παρυφές του Πηλίου είναι καλυμμένος από ομίχλη και σκόνη».

   Ο κ. Μπαμπζέλης σημειώνει ότι αυτές τις μέρες η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη, ωστόσο γενικά για την υγρασία στην πόλη αναφέρει ότι δεν είναι επικίνδυνη για τον κόσμο. «Όσο πηγαίνουμε πιο κοντά στην παραλία, τα επίπεδα της υγρασίας αυξάνονται και όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν, προσεγγίζοντας το βουνό μειώνονται» λέει και προσθέτει: «Πάντοτε υπήρχαν επεισόδια αφρικανικής σκόνης, ενώ τα επίπεδα της υγρασίας διαχρονικά στη Θεσσαλονίκη είναι τα ίδια- δεν έχουν αυξηθεί ή μειωθεί».

   Σε κάθε περίπτωση γνωστοποιεί ότι «από αύριο, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, θα περάσει ένα μέτωπο χωρίς φαινόμενα και χωρίς βροχές από την περιοχή, το οποίο θα επαναφέρει τη ροή των ανέμων από βορειοδυτικές διευθύνσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα».

   Σε ό,τι αφορά πάντως τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, διευκρινίζει ότι λόγω της χαμηλής διακριτότητας του ήλιου εξαιτίας της σκόνης, η θερμοκρασία δεν θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα