Βασιλιάς Κάρολος: “Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά”

 Βασιλιάς Κάρολος: “Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά”

Ο Βασιλιάς Κάρολος ο οποίος ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, μίλησε για την «ειδική προσευχή» που κάνει φέτος το Πάσχα και εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη» του που δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στη λειτουργία φέτος.

«Το Royal Maundy Service έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου», είπε, μετά από μια ανάγνωση της Βίβλου στο σημείο όπου ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Είπε ότι ο στίχος, από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, «έχει την προέλευσή του στη ζωή του Κυρίου μας, που γονάτισε μπροστά στους μαθητές Του και, προς μεγάλη τους έκπληξη, τους έπλυνε τα κουρασμένα πόδια».

Ο μονάρχης είπε ότι με την πράξη αυτή ο Ιησούς έδωσε «ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να υπηρετούμε και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον» – και πώς ως έθνος «χρειαζόμαστε και ωφελούμαστε πολύ από εκείνους που μας απλώνουν το χέρι της φιλίας, ειδικά σε μια εποχή ανάγκης».

Το προηχογραφημένο μήνυμα μεταδόθηκε ερήμην του σε λειτουργία για το Royal Maundy στον καθεδρικό ναό του Worcester την Πέμπτη ενόψει της Κυριακής του Πάσχα για την Αγγλικανική Εκκλησία. Ο 75χρονος μονάρχης, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο πριν από 18 μήνες, είπε ότι του θύμιζε τη δέσμευση που είχε κάνει στην αρχή της τελετής στέψης του να ακολουθήσει δηλαδή το παράδειγμα του Χριστού – «όχι να τον υπηρετούν, αλλά να υπηρετεί»

«Αυτό προσπαθούσα να κάνω πάντα και συνεχίζω να το κάνω με όλη μου την καρδιά. Είναι η ιδιαίτερη προσευχή μου σήμερα το παράδειγμα του Κυρίου μας να υπηρετούμε ο ένας τον άλλον,.να συνεχίσει να μας εμπνέει και να ενισχύει όλες τις κοινότητές μας».

Ο μονάρχης – ο οποίος έχει παραιτηθεί από τα δημόσια καθήκοντα μεγάλης κλίμακας ενώ υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο απεικονίστηκε να κάθεται στο γραφείο του στο δωμάτιο του 18ου αιώνα του παλατιού του Μπάκιγχαμ καθώς ηχογράφησε το μήνυμά του στα μέσα Μαρτίου.

Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην υγεία του και την υγεία της νύφης του, το μήνυμά του αναφέρεται εμμέσως στην ανταπόκριση του έθνους και τις νέες προκλήσεις της μοναρχίας. Είπε τον περασμένο μήνα πώς είχε δακρύσει από τα μηνύματα και τις κάρτες συμπαράστασης που έλαβε από υποστηρικτές.

Το μήνυμά του έρχεται καθώς ετοιμάζεται να παρευρεθεί στην εκκλησία την Κυριακή του Πάσχα με τη σύζυγό του Καμίλα – στην πιο σημαντική δημόσια εμφάνισή του από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο. Ωστόσο, θα υπάρχει μειωμένος αριθμός πιστών για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τα μεγάλα πλήθη.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα παιδιά τους ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις δεν θα είναι παρόντες. Η οικογένεια περνά μαζί τις διακοπές του Πάσχα μετά την ανακοίνωση της Κέιτ ότι νοσηλεύεται για καρκίνο.

Σχετικά Άρθρα