Ανάλυση/ Ερωτήματα και απαντήσεις για το “καταγραφικό” του ΟΣΕ και τις παρενέργειες της πρότασης μομφής

 Ανάλυση/ Ερωτήματα και απαντήσεις για το “καταγραφικό” του ΟΣΕ και τις παρενέργειες της πρότασης μομφής

Ένα “μωσαϊκό” ερωτημάτων και πιθανώς πολιτικών εξελίξεων αναδεικνύεται από το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” για “μονταζιέρα στα Τέμπη” και την έντονη κινητικότητα που αυτό ανέπτυξε στο πολιτικό τοπίο. Η κατάθεση σήμερα της πρότασης δυσπιστίας με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και με το σύνολο της αντιπολίτευσης σε αρκετά συμπαγή διάταξη κατά της κυβέρνησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητα της, από την άλλη, όμως, φέρνει την κυβέρνηση στην δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί το μείζον θέμα της τραγωδίας που συγκλονίζει το πανελλήνιο ενώ θα προτιμούσε αυτό να είχε υποβαθμιστεί επικοινωνιακά και πολιτικά.

Το libre επιχειρεί να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα αλλά και στις “απορίες” σχετικά με την διαλεύκανση των αιτίων:

Πρώτον, το δημοσίευμα παρουσιάζει στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αλλοίωση των ηχητικών των συνομιλιών μεταξύ σταθμάρχη και δύο μηχανοδηγών διαφορετικών αμαξοστοιχιών. Προσοχή: αυτό δεν αλλάζει την γενική εικόνα περί “ανθρωπίνου λάθους” που είχαμε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε 57 ανθρώπινες ζωές. Ως προς τούτο, η κυβέρνηση επικαλείται, άλλωστε, την ομολογία του σταθμάρχη και την πληθώρα στοιχείων που εντοπίστηκαν. Εκείνο, ωστόσο, που αποκαλύπτεται είναι ότι κάποιος/οιοι πήραν το “καταγραφικό” του σταθμαρχείου της Λάρισας με τους διαλόγους εκείνης της μοιραίας νύχτας και το μοντάρισαν ώστε να γίνει αμέσως επίκληση μόνο του “ανθρωπίνου λάθους” με την διοχέτευση του σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ενώ η αστυνομία φέρεται να το παρέλαβε τρεις ημέρες αργότερα (3 Μαρτίου). Εκείνες τις ημέρες, επίσης, ήταν ο πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train που είχε μιλήσει για “κοπτοραπτική”, όμως καμία σπουδαία εξέλιξη δεν σημειώθηκε σχετικά με όλα αυτά.

Δεύτερον, με βάση τα παραπάνω εγείρονται εύλογα τα ερωτήματα: (α) ποιος/ποιοι εισήλθαν στον χώρο του σταθμαρχείου, ενώ ακόμα τα συνεργεία διάσωσης συνέλεγαν σορούς, και πήραν το “καταγραφικό”; Επ΄ αυτού “φωτογραφίζονται” συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ, δεν έχουν κληθεί, ωστόσο, να δώσουν εξηγήσεις εάν “πείραξαν” τις συνομιλίες και πότε ακριβώς το παρέδωσαν στην αστυνομία. Η εφημερίδα “Τα Νέα” αναφέρει ότι οι συνομιλίες που αποκάλυψε το “ΒτΚ” δεν είναι αυτές που έχει η Δικαιοσύνη αλλά ένας “παράλληλος” διάλογος, και (β) εφόσον, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, τα στοιχεία περί αλλοίωσης των συνομιλιών είχαν γίνει γνωστά μέσω δημοσιευμάτων πριν ένα χρόνο (“μπαγιάτικο”, αποκάλεσε το ρεπορτάζ του “Βήματος” κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ), γιατί δεν έγινε σχετική έρευνα και δεν εντοπίστηκαν έως σήμερα οι υπεύθυνοι;

Νέες υποψίες ενώ η κοινή γνώμη μιλά για “συγκάλυψη”

Η υποψία που βαρύνει την κυβέρνηση είναι ότι παρέκαμψε τις διαδικασίες και έστρεψε την έρευνα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση ενώ θα έπρεπε να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη. Οι επικριτές της στην αντιπολίτευση λένε, δηλαδή, ότι επιχειρήθηκε να εμπεδωθεί γρήγορα και άμεσα στην κοινή γνώμη πως για την τραγωδία ευθύνεται αποκλειστικά ένα ανθρώπινο λάθος.

Ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, προκύπτουν, από την άλλη, συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Είναι επαρκώς δικαιολογημένη η άποψη ότι το όντως αποκαλυπτικό δημοσίευμα του “ΒτΚ” μπορεί να αποτελεί βάση για μία πρόταση μομφής; Δεν θα αρκούσε, για παράδειγμα, η πίεση να επιληφθεί άμεσα η Δικαιοσύνη και το νέο στοιχείο να αποτελέσει την αφετηρία για αναβάθμιση της διερεύνησης, ακόμα, ίσως, και ως σκεπτικό πρότασης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής; Γιατί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την προ 15νθημέρου πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας με την αιτιολογία ότι αυτή θα συσπειρώσει την Κ.Ο της ΝΔ ενώ “τρέχουν” οι εξελίξεις για το φιάσκο της εξεταστικής επιτροπής και την πολιτική προστασία του Κ. Καραμανλή;

Εδώ έχουμε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό στην αντιπολίτευση και κυρίως μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρισκόμενος σε δημοσκοπική κάθοδο και πιεζόμενος να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα τον επαναφέρουν στο επίκεντρο, προχώρησε στην υποβολή της πρότασης δυσπιστίας και εκ των πραγμάτων ο Στέφανος Κασσελάκης όφειλε να ακολουθήσει (άλλωστε οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν επαρκούν για την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ενέργεια- απαιτούνται 50). Ο τελευταίος, δε, για να μην φανεί ότι σύρεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ προσέθεσε την “περίεργη” πρόταση για άμεση προφυγή σε εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών!

-Μπορεί να κλονιστεί η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Μάλλον απίθανο, όντως η πρόταση μομφής θα συσπειρώσει εξ ανάγκης το κυβερνών κόμμα, παρότι είναι έντονη η δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών για την “ασυλία” Καραμανλή. Εκείνο που πρωτίστως ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το δημοσκοπικό εύρημα ότι 8 στους 10 πολίτες θεωρούν πως δεν επιχειρείται διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και η απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όμως: (α) υποχρεώνεται να παραβρεθεί στη Βουλή και να μιλήσει για το δυστύχημα -κάτι που απέφυγε να κάνει κατά την συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας από την εξεταστική επιτροπή- και ως εκ τούτου να μπει στο κάδρο, (β) καλείται να διαχειριστεί πολιτικά το θέμα της τραγωδίας που δεν κοπάζει αλλά, ως φαίνεται, θα γίνει κυρίαρχο στην προεκλογική ατζέντα.

-Ευθεία ρήξη με το συγκρότημα Μαρινάκη: Η κυβέρνηση μιλά για “σχέδιο αποσταθεροποίησης” και “οργανωμένα συμφέροντα”, ενώ κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές επιτίθενται έμμεσα αλλά σαφώς στο εκοδικό συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να σηκώσει το γάντι στην ανακοίνωση της Alter Ego και να διευκρινίσει ποιά συμφέροντα εννοεί. Εάν δεν το πράξει θα εμφανιστεί υποχωρητικός. Εάν το πράξει πρέπει να διευκρινίσει γιατί ο πανίσχυρος εφοπλιστής, μιντιάρχης και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θέλει να ρίξει την κυβέρνηση.

Η σύγκρουση στην Βουλή

Εν κατακλείδι, η τριημερη συζήτηση και σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή θα δείξει: πρώτον, τον βαθμό συνοχής (πολιτικής και ψυχολογικής) της κυβέρνησης, δεύτερον, εάν θα προκύψει, έστω και με καθυστέρηση, η ανάγκη για μία παραίτηση εκτόνωσης (…) του Κ. Καραμανλή, τρίτον, εάν η αντιπολίτευση θα εμφανιστεί αρκετά συμπαγής, τέταρτον, εάν η συζήτηση θα διευρύνει το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης, από την μία, και της κοινωνίας από την άλλη.

Η κυβέρνηση, φυσικά, δεν πρόκειται να πέσει και η συσπείρωση πρέπει να θεωρείται βέβαιη, κι αυτό είναι κάτι που, όπως γράψαμε, εγείρει ερώτημα για την σκοπιμότητα της κίνησης.

Κρατήστε τέλος ένα σενάριο που έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται, αν και προσώρας μοιάζει ανεξήγητο: Κάποιοι εμφανίζονται να εισηγούνται διπλές εκλογές (μαζί με τις ευρωεκλογές) τον Ιούνιο…

Σχετικά Άρθρα