Κατώτατος μισθός/ Από την 1η Απριλίου στα 830 ευρώ- Αύριο οι τελικές ανακοινώσεις

 Κατώτατος μισθός/ Από την 1η Απριλίου στα 830 ευρώ- Αύριο οι τελικές ανακοινώσεις

Η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού αναμένεται να γίνει αύριο, Τετάρτη (27/3), μετά από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 830 ευρώ μικτά, όπως αναφέρει η ΕΡΤ και θα ισχύσει άμεσα, από την 1η Απριλίου.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε τα «καθαρά» θα ανέρχονται περίπου στα 706 ευρώ για εργαζόμενο χωρίς παιδιά, τριετίες, κλπ. Σήμερα, ο μισθός είναι στα 780, δηλαδή στα 667 ευρώ καθαρά. Άρα, θα μιλάμε για μία μηνιαία αύξηση του μισθού στα -περίπου- 40 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας, είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ.

«Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός, «η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ. Η τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ ήταν για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε για αύξηση μέχρι 12% και 13%», είπε.

ADVERTISING

«Κύριο μέλημά μας», τόνισε, «είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς. Να θυμίσω επίσης ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ».

Τσακλόγλου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ

«Την 1η Απριλίου 2024, θα ισχύσει η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019», δήλωσε επίσης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εκτίμησε, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη δυναμική της οικονομίας της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται από διεθνείς οίκους και οργανισμούς, κάνουν εφικτό τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Σχετικά Άρθρα