Πούτιν: Υπήρχε “παράθυρο” υποδοχής των δραστών στην Ουκρανία -Θα βρεθούν όλοι και θα τιμωρηθούν (vid)

 Πούτιν: Υπήρχε “παράθυρο” υποδοχής των δραστών στην Ουκρανία -Θα βρεθούν όλοι και θα τιμωρηθούν (vid)

Την πρώτη επίσημη δημόσια τοποθέτηση μετά την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο, στα περίχωρα της Μόσχας, έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχειρώντας κι αυτός από την πλευρά του να συνδέσει το αιματοκύλισμα με την Ουκρανία.  Στη διάρκεια της δήλωσής του, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής μια «αιματηρή και βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», κατά την οποία «έπεσαν θύματα δεκάδες ειρηνικοί και αθώοι άνθρωποι».

Ο Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα πληρώματα ασθενοφόρων, τους πυροσβέστες και τους διασώστες «που έκαναν τα πάντα για να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων» και κήρυξε την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους.

Αναφερόμενος στους δράστες, τόνισε πως «κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου τους είχε ετοιμαστεί ένα “παράθυρο” υποδοχής», προσθέτοντας πως «οι εγκληματίες βγήκαν για να σκοτώσουν εν ψυχρώ, να πυροβολήσουν Ρώσους εξ επαφής, όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι Ναζί. Όλοι οι δράστες, οι οργανωτές και οι εκτελεστές της τρομοκρατικής επίθεσης θα υποστούν δίκαιη τιμωρία».

«Οι οργανωτές της τρομοκρατικής επίθεσης ετοίμαζαν μια επιδεικτική εκτέλεση και μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει όλους όσους προετοίμασαν την τρομοκρατική επίθεση. Μόνον αντίποινα και λήθη περιμένουν τους τρομοκράτες, δεν έχουν μέλλον.

Το κοινό καθήκον των Ρώσων τώρα είναι να είναι μαζί ως ένα, και έτσι θα είναι. Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την ενότητα των Ρώσων πολιτών. Η Ρωσία πάντα γινόταν ακόμα πιο δυνατή στις πιο δύσκολες δοκιμασίες, και έτσι θα είναι και τώρα. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπείρει δηλητηριώδεις σπόρους διχόνοιας ή πανικού στη Ρωσία.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για τον εντοπισμό συνεργών τρομοκρατών, είπε ο Πούτιν. Η έρευνα θα κάνει τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης», σημείωσε ο Πούτιν.

Ουκρανία: Μπορεί να το έκανε ο Πούτιν για να δικαιολογήσει μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων

Η πρώτη τοποθέτηση των Ουκρανών, μετά τον ισχυρισμό της FSB πως οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν για το μακελειό στη Μόσχα -οι νεκροί είναι πλέον 143- σκόπευαν να διαφύγουν στην Ουκρανία και είχαν επαφές με το Κίεβο, ήρθε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης (CPD) του Συμβουλίου ανέφερε πως η επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Κρασνογκόρσκ, στα προάστια της Μόσχας, μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν έτσι μια σειρά από νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Η τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν ένα νέο κύμα επιθέσεων. Οι κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνουν ήδη αυτή την εκδοχή», αναφέρει το μήνυμα της υπηρεσίας στο Telegram.

Η CPD υπενθύμισε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου και συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων. Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέδωσαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων δυτικών χωρών.

«Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας έχει ήδη δηλώσει ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Κρασνογκόρσκ είναι μια σκόπιμη πρόκληση των ειδικών υπηρεσιών του Πούτιν, για την οποία η διεθνής κοινότητα είχε προειδοποιήσει», τόνισε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης πρόσθεσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις με μεγάλο αριθμό νεκρών Ρώσων πολιτών, όπως η έκρηξη στη Μόσχα το 1999 και η ομηρία σε μιούζικαλ το 2002, χρησιμοποιήθηκαν ήδη από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσουν τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και την επίθεση κατά του τσετσενικού λαού.

Σχετικά Άρθρα