Κύμα συμπαράστασης για Κέιτ -Άφηνουν λουλούδια και σημειώματα στο Παλάτι -Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία (εικόνες)

 Κύμα συμπαράστασης για Κέιτ -Άφηνουν λουλούδια και σημειώματα στο Παλάτι -Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία (εικόνες)

Διαδοχικά είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης που λαμβάνει η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, μετά το μήνυμά της με το οποίο γνωστοποίησε την περιπέτεια της υγείας της με τον καρκίνο. Πλήθος κόσμου έχει την ίδια στιγμή συγκεντρωθεί έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ, αφήνοντας λουλούδια και γράμματα για τη μέλλουσα βασίλισσα της χώρας τους. Στα κοινωνικά δίκτυα οι αναρτήσεις είναι χιλιάδες για την Κέιτ ενώ συνεχώς μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι έξω από τη βασιλική κατοικία της τις τελευταίες εξελίξεις.

Διασημότητες, social media influencers, δημοσιογράφοι και μέλη του κοινού – συμπεριλαμβανομένων πολλών έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον και το Κάστρο του Γουίνδσορ, πρόσφεραν υποστηρικτικά μηνύματα αφού η Κέιτ ανακοίνωσε τη διάγνωσή της με καρκίνο.

Ένα κοινό μήνυμα των αφιερωμάτων ήταν ο ενθαρρυντικός χαιρετισμός: «Το έχεις», ενώ θαυμαστές ξέσπασαν σε κλάματα χθες το βράδυ καθώς έμαθαν τα άσχημα νέα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι και τοπικά καταστήματα θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και κρέμασαν τη βρετανική σημαία τους δρόμους.

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται

Η διάγνωση καρκίνου μετά από μια επέμβαση δεν είναι “ασυνήθιστο”, δήλωσε κορυφαίος γιατρός. Ο Δρ Mangesh Thorat, αναπληρωτής διευθυντής της μονάδας κλινικών δοκιμών Barts στο κέντρο πρόληψης του καρκίνου στο πανεπιστήμιο Queen Mary, δήλωσε στο Sky News: ‘Δεν είναι πολύ συχνό, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο.

‘Συχνά το διαπιστώνουμε επειδή οι εξετάσεις που κάνουμε προεγχειρητικά έχουν συχνά τους περιορισμούς τους. Όταν τα πράγματα εξετάζονται στο μικροσκόπιο, αφού αφαιρεθεί ένα όργανο, υπάρχει πολύ καλύτερη ανάλυση και τότε εντοπίζεται ο καρκίνος.

“Η προληπτική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές μετά την αφαίρεση του πρωτοπαθούς καρκίνου για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του”, λέει η Δρ Marleen Meyers, ιατρική ογκολόγος στη βρετανική Vogue.

“Συχνά το χορηγούμε για διάφορα είδη καρκίνου για να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε μικροσκοπικά κύτταρα που δεν φαίνονται στις εξετάσεις αλλά μπορούν να αναπτυχθούν αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ακόμη και αν ο καρκίνος αφαιρεθεί, μπορεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί χημειοθεραπεία. Αυτό μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, στον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου”.

Αναφέρεται επίσης ως επικουρική και βοηθητική χημειοθεραπεία και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης και χημειοθεραπείας βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, το Cancer Research UK αναφέρει: “Επειδή η θεραπεία επηρεάζει αδιακρίτως τους ιστούς του σώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι καρκινικοί ή όχι, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών, κόπωση και μώλωπες.

Συχνά ένας ασθενής που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία λαμβάνει και άλλα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται όταν τελειώνει η πορεία της θεραπείας”.

Η ανακοίνωση της Κέιτ για τον καρκίνο

Την περασμένη Τέταρτη το μεσημέρι συνεργείο του BBC κλήθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ για να βιντεοσκοπήσει τηλεοπτικό μήνυμα της Κέιτ Μίντλετον. Με φόντο έναν από τους κήπους του παλατιού και την ίδια καθισμένη σε ένα παγκάκι, φορώντας τζιν παντελόνι και ένα άσπρο μπλουζάκι με μαύρες ρίγες αποκάλυψε το τι συμβαίνει με την υγεία της, στέλνοντας παράλληλα ένα συγκινητικό μήνυμα για τον καρκίνο.

Σ’ αυτό, αφού πρώτα ευχαριστεί τον κόσμο για τη συμπαράσταση και τα μηνύματα υποστήριξης που δέχεται, σημειώνει πως οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν πολύ δύσκολοι τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένεια της.

Διευκρινίζει ότι μπήκε στο νοσοκομείο για επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και αρκετά αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε καρκίνο. Γι’ αυτό και ξεκίνησε προληπτική χημειοθεραπεία η οποία βρίσκεται στα αρχικά της στάδια.

Η είδηση, όπως τονίζει, σόκαρε όλη την οικογένεια, γεγονός που καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της. Υπογραμμίζει δε ότι μαζί με τον σύζυγο της ήθελαν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να ενημερώσουν τα παιδιά τους.

«Καθημερινά δυναμώνω εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ: στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα μου», λέει η πριγκίπισσα της Ουαλίας στέλνοντας έτσι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την εξέλιξη της υγεία της.

Τονίζει πόσο σημαντικό είναι για την ίδια να έχει στο πλευρό της τον άντρα της, πρίγκιπα Γουίλιαμ, ζητώντας την κατανόηση του κόσμου για την ανάγκη που έχουν ως οικογένεια για «χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα» μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία της.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη δουλειά της λέγοντας ότι της δίνει βαθιά αισθήματα ικανοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι ανυπομονεί να επιστρέψει μόλις μπορέσει.

«Σ’ αυτή τη φάση όμως θέλω να επικεντρωθώ στην θεραπεία μου», σημειώνει με νόημα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Τέλος αναφέρεται και σε άλλους ασθενείς με καρκίνο προτρέποντας τους να μην χάσουν την πίστη και την ελπίδα τους, λέγοντας πως δεν είναι μόνοι τους.

Σχετικά Άρθρα