Ολομέλεια Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων: Τι ανακοίνωσε για το άρθρο 34 μετά τις αντιδράσεις του ΙΣΑ

 Ολομέλεια Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων: Τι ανακοίνωσε για το άρθρο 34 μετά τις αντιδράσεις του ΙΣΑ

Η ολομέλεια «χαιρετίζει» το επίμαχο Άρθρο 34 (Δυνατότητα εκκίνησης της πειθαρχικής προδικασίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας) για το οποίο έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΙΣΑ, που απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας ζητώντας την εξάλειψή του.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν, στη Βέροια το Σάββατο 9 Μαρτίου, οι εργασίες της Ολομέλειας Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, η οποία αποτελεί θεσμικό όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην ιατρική κοινότητα και να ληφθούν αποφάσεις.

Το επίμαχο άρθρο 34

Η Ολομέλεια Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων συζήτησε ζητήματα που σχετίζονται με το πρόσφατο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1. Χαιρετίζει τις ρυθμίσεις που αποτυπώνονται σε δύο άρθρα του σχεδίου νόμου, τα οποία αφορούν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και συγκεκριμένα:

·        Άρθρο 33 Εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – Τροποποίηση παρ. 1 και 6 άρθρου 283 ν. 4512/2018 και

·        Άρθρο 34 Δυνατότητα εκκίνησης της πειθαρχικής προδικασίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 326 ν. 4512/2018

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων θεωρεί πως τα παραπάνω άρθρα κινούνται σε απολύτως θετική κατεύθυνση και επιλύουν σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις.

Εδώ, πρέπει να αναφερθεί πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε (στις 8/3/24, δηλαδή μία ημέρα πριν την σύγκληση της Ολομέλειας) επιστολή στον υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη, με την οποία ζητά την εξάλειψη του άρθρου 34 του νέου Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Υγείας που προβλέπει την αδιανόητη (όπως τη χαρακτηρίζει) πειθαρχική παρέμβαση του ΠΙΣ, στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.
Ειδικότερα, οι αντιδράσεις του ΙΣΑ εστιάζουν στην Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 326 ν. 4512/2018, υποστηρίζοντας ότι: «Η ανωτέρω πρόβλεψη πρόκειται να δημιουργήσει θεμελιώδη και ανυπέρβλητα προβλήματα στην ουσιαστική και εύρυθμη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων, και  στις σχέσεις τους με τον ΠΙΣ, ενώ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι γιατροί είναι μέλη και υπόκεινται στον πειθαρχικό έλεγχο των Ιατρικών Συλλόγων. Περαιτέρω με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια συγκεντρωτική μορφή πειθαρχικού ελέγχου, η οποία θα έχει ως συνέπεια την δυσχερή λειτουργία στην αυτονομία των κατά τόπων Ιατρικών Συλλόγων. 

Τέλος οφείλουμε να σημειώσουμε πως ουδείς δικαιολογητικός λόγος τροποποίησης της ως άνω διάταξης του Ν. 4512/2018 υφίσταται, ως εκ τούτου ζητούμε την εξάλειψη της εν λόγω πρόβλεψης από την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση».

2.  Σχετικά με το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου, το οποίο φέρει τίτλο  «Όροι και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας – Αντικατάσταση περ. α΄ παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001» επαναβεβαιώθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων η πρόσφατα ειλημμένη απόφαση στη Γενική του Συνέλευση του ΠΙΣ, η οποία συγκλήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2023.

Θεμελιώδης ανάγκη η διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας

Σημαντικά σημεία, τα οποία τονίστηκαν στην ολομέλεια, ήταν η ανάγκη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή.

Συγκεκριμένα:

·        Ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, στους οποίους η πολιτεία οφείλει να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς, προκειμένου να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας με επαρκή αριθμό προσλήψεων, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα υπερεργασίας και να καλυφθούν με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας οι πολίτες. Τυχόν χορήγηση δυνατότητας σε ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, όπως το περιγραφόμενο στο άρθρο 7, θα αποδιαρθρώσει τα Νοσοκομεία και ΚΥ του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ιατρούς που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

·        Ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον θεσμικό του ρόλο.

Ιατρικές αμοιβές – εργάσιμος χρόνος – δωρεά οργάνων

Η Ολομέλεια συζήτησε σχετικά με τον ετεροκαθορισμό των ιατρικών αμοιβών των αυτοαπασχολούμενων γιατρών από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κατέληξε σε αποφάσεις, προκειμένου να γίνει σεβαστός ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

Συζήτησε, επίσης, το ζήτημα του εργάσιμου χρόνου των γιατρών που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα υγείας και τη συστηματική καταστρατήγηση των Οδηγιών της ΕΕ και των ΠΔ, που κύρωσαν αυτές τις Οδηγίες. Η Ολομέλεια κατέληξε στην ανάγκη προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιβληθεί ο σεβασμός του εργάσιμου χρόνου των γιατρών και η αποτροπή φαινομένων εργασιακής εξουθένωσης.

Επίσης, η Ολομέλεια ασχολήθηκε με το θέμα της δωρεάς οργάνων και προτρέπει όλους τους ιατρούς της χώρας να καταστούν δωρητές οργάνων.

Σχετικά Άρθρα