Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της επεισοδιακής επίσκεψης στην Οδησσό- Διεθνής καταδίκη, η ανακοίνωση της Ρωσίας

 Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της επεισοδιακής επίσκεψης στην Οδησσό- Διεθνής καταδίκη, η ανακοίνωση της Ρωσίας

Υπό άκρα μυστικότητα, για προφανείς λόγους ασφαλείας, οργανώθηκε το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα στην Οδησσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

  • Στην Αθήνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συναντήσει για πρώτη φορά, στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο πρωθυπουργός, τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Στο δείπνο μετείχαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Ειδικότερα, εκτός του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenkovic.

Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την Αθήνα.

Γιατί ο Μητσοτάκης πήγε στην Οδησσό και όχι στο Κίεβο

Κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση γιατί επισκέπτεται την Οδησσό και όχι το Κίεβο, επισημαίνοντας:

  • «Επισκέπτομαι την Οδησσό και όχι το Κίεβο, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, όχι μόνο για να βρεθώ και να ζήσω ο ίδιος την εμπειρία τού να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου, αλλά και γιατί, όπως είπα, η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας μας με τον αγώνα για ανεξαρτησία, με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ συγκροτήθηκε η Φιλική Εταιρεία και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που οδήγησαν, τελικά, στην ανεξαρτησία της πατρίδας μου.

»Βρίσκομαι όμως εδώ για έναν λόγο ακόμα: για να καταδείξω και την οικονομικά πολύ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη και προς τον κόσμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ανοιχτός αυτός ο δίαυλος της ναυσιπλοΐας, για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, έτσι ώστε να μπορεί να έχει και πρόσθετα έσοδα και με αυτό τον τρόπο να στηρίζεται και η οικονομία της, η οποία προφανώς δοκιμάζεται από αυτόν τον διετή πόλεμο».

Το χρονικό της ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό

  • Η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν δέχτηκε την επίθεση με ρωσικό πύραυλο. Κυβερνητικές πηγές σε επίσημη ενημέρωση ανέφεραν ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής». 

Στην ελληνική αποστολή, μετέχουν πλην του πρωθυπουργού 8 άτομα και η ασφάλειά τους. Ειδικότερα, μετέχουν η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η διευθύντρια επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου Κύρα Κάπη, η σύμβουλος διεθνών θεμάτων και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη και ο Αλέξανδρος Μαράκης, στέλεχος γραφείου Τύπου, όπως και oι Δημήτρης Παπαμήτσος και Αλέξης Παπαχρήστος, προσωπικός φωτογράφος και προσωπικός οπερατέρ αντίστοιχα του κ. Μητσοτάκη.

Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε κανονικά, ενώ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία δεν θα μεταδοθεί ζωντανά για λόγους ασφαλείας. Το τετ α τετ των δύο αντρών διήρκησε συνολικά μισή ώρα, πάνω από το προγραμματισμένο. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και χωρίς να αδυνατίζει η ελληνική αμυντική ισχύς. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας. 

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν κτηριακό συγκρότημα που επλήγη από ρωσικό drone το περασμένο Σάββατο, με τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς, και άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Ουκρανία νωρίς το πρωί, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, με στόχο να παραμείνει για λίγες ώρες, πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Αρχικά επισκέφθηκε συνοριακό σταθμό και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Ζελένσκι σε λιμάνι της Οδησσού. 

  • Τότε, οι σειρήνες στην Οδησσό, άρχισαν να ηχούν, με την ουκρανική πλευρά να κάνει λόγο για ρίψη ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το χτύπημα έγινε είτε από πύραυλο Iskander είτε από πύραυλο Onyx. Επισήμως δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις. 

Πάντως, η ελληνική αποστολή συνεχίστηκε κανονικά, καθώς στη συνέχεια τα μέλη της επισκέφθηκαν το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον χώρο, ενώ επισκέφθηκε και τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, για να ενημερωθεί για τα έργα αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Οι πρώτες εικόνες από την επίθεση:

Ποιος ήταν ο στόχος των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Οδησσό

Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί έπειτα από τη σημερινή (06/03) επίθεση των ρωσικών δυνάμεων με βαλλιστικούς πυραύλους στο λιμάνι της Οδησσού, η οποία σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μερικά λεπτά πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μία βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων.

  • «Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Ο στόχος επλήγη. Χτυπήθηκε ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονταν για μάχη», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει «εξαπολύσει» περισσότερες από 880 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερους από 170 πυραύλους στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με Ουκρανό ανώτατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις στο λιμάνι από τα μέσα Ιουλίου, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία με βάση την οποία επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Καταδικάζει η φον ντερ Λάιεν την επίθεση στην Οδησσό

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

«Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει.

Το μήνυμα Μισέλ για την επίθεση

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «αυτό είναι κατακριτέο και για τις τακτικές του Κρεμλίνου».

«Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

Πώς κάλυψαν την ρωσική επίθεση τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενείς είναι οι αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης στη ρωσική επίθεση στην Οδησσό την ώρα που στην πόλη βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ελληνική αποστολή.

Η πυραυλική επίθεση έγινε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός. Δεν τραυματίστηκε κανένας από την ελληνική ή την ουκρανική αποστολή, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ωστόσο ότι οι νεκροί είναι πέντε και ότι υπάρχουν τραυματίες.

odessa_lemonde

“Η επίθεση της Ρωσίας έγινε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού”, είναι η αναφορά της γαλλικής Le Monde.

“Η επίθεση έγινε την ώρα της επίσκεψης του Μητσοτάκη στην πόλη”, σημειώνει το BBC και παραθέτει τις δηλώσεις των δύο ηγετών σχετικά με το περιστατικό.

“Ρωσικός πύραυλος χτύπησε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό”, αναφέρει από την πλευρά της η Washington Post, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι εκείνη την ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

odessa_politico

“Έκρηξη συγκλονίζει την Οδησσό κοντά στο σημείο όπου ο Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό”, αναφέρει το Politico που προσθέτει ότι η επίσκεψη προχώρησε κανονικά.

Στην ανάρτησή του το Visegrad24 επισημαίνει ότι “η Ρωσία σχεδόν σκότωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό”. Ένας ρωσικός πύραυλος “χτύπησε 200 μέτρα από τον Μητσοτάκη όταν επισκεπτόταν στην Οδησσό” με πέντε νεκρούς.

Οι Financial Times στο δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι “Ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη” και επισημαίνουν ότι “οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν χτυπήθηκε το λιμάνι της Οδησσού”.

“Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κοντά στον Ζελένσκι και την αποστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό” είναι ο τίτλος του άρθρου του CNN, με εκτενή αναφορά στις δηλώσεις και των δύο πλευρών για το περιστατικό.

odessa_hurriyet

“Κόστισε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μητσοτάκη” αναφέρει, τέλος, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σχετικά Άρθρα