Συγκέντρωση μελισσοκόμων: Ένταση στο Σύνταγμα (vid)

 Συγκέντρωση μελισσοκόμων: Ένταση στο Σύνταγμα (vid)

Μικροένταση στη συγκέντρωση των μελισσοκόμων όταν η αστυνομία επιχείρησε να απαγορεύσει 30 οχήματα να φθάσουν στο Σύνταγμα όπως και να κλείσει η Λεωφόρος Αμαλίας. Τελικά επετράπη στα οχήματα να περάσουν και αυτήν την ώρα βρίσκονται στην αριστερη πλευρά του δρόμου με την Αμαλίας να είναι ανοιχτή στην κυκλοφορία.

Επιπλέον, θα έχουν συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών για να τους επιδώσουν ψηφίσματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως τόνισε ο κ. Σεντεμέντες πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας: «Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Πυροσβεστική διάταξη, η οποία μας απαγορεύει την είσοδο μας στα δάση. Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παραδρόμους και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους. Το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, για να μην αφήσουμε αυτή τη δουλειά γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να είμαστε μελισσοκόμοι».

Ως προς τις τιμές πώλησης του μελιού, αλλά και την κυκλοφορία νοθευμένων, δήλωσε: «Τα ελληνικά μέλια ξεκινάνε από το ανθόμελο από 3, 80 4 ,24 τα πεύκα και το έλατο μπορεί να έχει 6 ευρώ.

Εκεί είναι οι τιμές των ελληνικών μελιών όταν πουλιούνται χοντρική και στο ράφι φτάνουν σε πολύ μεγάλες τιμές 13 – 14 ευρώ και δεν ξέρουμε κιόλας αν είναι και πραγματικά ελληνικά, γιατί στην πίσω μεριά της ετικέτας με ψιλά γράμματα λέει Ελληνικό και Ε.Ε., Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Σχετικά Άρθρα