Η “σκοτεινή” ιστορία του Golden Sands και η εμπλοκή Καρόλου στο “Λας Βέγκας” των Βαρωσίων

 Η “σκοτεινή” ιστορία του Golden Sands και η εμπλοκή Καρόλου στο “Λας Βέγκας” των Βαρωσίων

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Εxpress, αναφέρει ότι ομάδα δισεκατομμυριούχων σχεδιάζουν την μετατροπή της πόλης “φάντασμα” των Βαρωσίων σε Λας Βέγκας της Μεσογείου, υπό την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ, ηγέτη των κατεχομένων. Μάλιστα, η εφημερίδα εμπλέκει, εμμέσως πλην σαφώς, και τον βασιλιά Κάρολο στα εν λόγω σχέδια, ως φερόμενο ιδιόκτητη του ξενοδοχείου Golden Sands (αναφορά που αρνήθηκε εκπρόσωπος του βασιλιά), του πρώτου επτάστερου ξενοδοχείου στον κόσμο που σταμάτησε την λειτουργία του μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ωστόσο, όπως θα δείτε και θα διαβάσετε παρακάτω, παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, σαν να μην πέρασε ούτε μέρα από πάνω του. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στην ηλεκτρονική της έκδοση Express.co.uk, κοινοπραξία δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο, καθώς και μερικών από τους πιο επιτυχημένους ξενοδόχους παγκοσμίως, επιθυμούν να αναδείξουν τα Βαρώσια ως ιδανική τοποθεσία για μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων λιρών. Προβλέπουν την κατασκευή δεκάδων καζίνο, πολυτελών ξενοδοχείων, καταστημάτων, εστιατορίων, τραπεζών ακόμα και μουσείων.
Μακέτα των σχεδίων όπως παρουσιάστηκε στην εφημερίδα Daily Express
Μακέτα των σχεδίων όπως παρουσιάστηκε στην εφημερίδα Daily Express

Τα σχέδια αυτά διακινεί ο τουρκοκύπριος Μοχάμεντ Γιασαράτα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Paradise and Premier Group of Companies, ταξιδιωτικός πράκτορας πολυτελείας στα Κατεχόμενα, την Τουρκία και τη Μάλτα, δηλώσεις του οποίου φιλοξένησε η Daily Express: “Για πάρα πολύ καιρό η Αμερική είχε το Λας Βέγκας ως λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Είναι καιρός η Ευρώπη να έχει έναν πόλο για να προσελκύσει τουρίστες από όλες τις γωνιές του πλανήτη”.

Η εμπλοκή του Καρόλου και η ιστορία του περιβόητου ξενοδοχείου Golden Sands

  • Στα όνειρα της Τουρκίας και των δισεκατομμυριούχων η εφημερίδα εμπλέκει και τον βασιλιά Κάρολο επειδή παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Golden Sands που βρίσκεται στα Βαρώσια. Ωστόσο, εκπρόσωπος του βασιλιά διέψευσε την εφημερίδα σχολιάζοντας στην Cyprus Mail ότι ο ισχυρισμός δεν είναι κάτι που αναγνωρίζουμε”, ενώ η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει αρνηθεί και στο παρελθόν ότι το ξενοδοχείο της ανήκει.

Όμως, η εφημερίδα αναφέρει πως εγείρονται ερωτήματα εάν το ξενοδοχείο χρησιμοποιείται σήμερα από τις Βρετανικές Δυνάμεις ως hotspot για πρόσφυγες από τη Συρία, παρά το ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών Μαρκ Φρανσουά για το ποια είναι η χρήση του ξενοδοχείου, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι δεν έχει ανάμειξη.

Το ξενοδοχείο Golden Sands αποκαλείται και “το σχεδόν ανέγγιχτο” ξενοδοχείο καθώς μοιάζει σαν να μην πέρασε από πάνω του ο χρόνος, όμως στο σύντομα διάστημα που ήταν εν λειτουργία είχε φιλοξενήσει διασημότητες όπως η Σοφία Λόρεν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ρακέλ Γουέλτς και η Μπριζίτ Μπαρντό.

  • Το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα άνοιξε για πρώτη φορά το 1974 και ανακηρύχθηκε στο πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων στον κόσμο. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο, που διέθετε ακόμη και μια σιδηροδρομική γραμμή εντός των χώρων, για να μεταφέρει τους πελάτες από δωμάτιο σε δωμάτιο.
  • Η εκκένωση του Golden Sands μετά την εισβολή του 1974 ήταν τόσο γρήγορη, που πλέον μοιάζει σαν να εξαφανίστηκαν το προσωπικό και οι πελάτες ως διά μαγείας μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Στο εστιατόριο, τραπέζια είναι ακόμη στρωμένα με σερβίτσια, λες και πρόκειται να υποδεχτούν καλεσμένους. Το πέρασμα του χρόνου μαρτυρά η σκόνη, οι ιστοί αράχνης και η νεκρή μούχλα στην οποία έχει παραδοθεί το απείραχτο φαγητό πάνω στους δίσκους.

Το ξενοδοχείο Golden Sands

Σε πολλά δωμάτια, τα κρεβάτια είναι ακόμα στρωμένα με όχι και τόσο φρέσκα σκεπάσματα, ενώ η φύση έχει αρχίσει να οργιάζει στους εξωτερικούς χώρους. Το ξενοδοχείο δεν πρόλαβε καν να χαρεί τις μέρες δόξας του, αφού χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί μερικούς μόλις μήνες αφού άνοιξε τις πόρτες του. 

Εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από αρκετούς φρουρούς, ενώ απαιτείται ειδική άδεια για να εισέλθει κανείς στους εσωτερικούς χώρους

  • Στην Βαρώσια βρίσκονται ακόμα άλλα 45 ξενοδοχεία, 3.000 εμπορικά ακίνητα, 60 μοτέλ, 21 τράπεζες, 25 μουσεία, 20 θέατρα και 99 χώροι διασκέδασης. Τα αναρίθμητα ακίνητα που έμειναν πίσω και σάπισαν έχουν χαρακτηριστεί συλλογικά «μνημείο διπλωματικής αποτυχίας». 

Η αντίδραση της Κύπρου

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Εxpress, ανέφερε πως το θέμα τυγχάνει διπλωματικού χειρισμού.

  • “Παρακολουθούμε όλα τα δημοσιεύματα, πολλές φορές έχουμε δει και στο παρελθόν παρόμοια δημοσιεύματα, η διπλωματική μας αποστολή, η Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο διερευνά το θέμα και όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού, να είστε βέβαιοι ότι γίνονται”.

Υπογραμμίζεται πως στο δημοσίευμα, η Daily Express αναγνωρίζει πως τα σχέδια αυτά για την αξιοποίηση των Βαρωσίων και την μετατροπή τους σε ελίτ τουριστικό προορισμό, θα συναντήσουν αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα