Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι: Ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν

 Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι: Ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν

Ο άνθρωπος που είχε επιζήσει από το Νοβιτσόκ και πολλές ακόμη επιθέσεις και ήταν ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της Ρωσίας κατέρρευσε και έσβησε στη φυλακή, με τα ερωτήματα να είναι πολλά και αρκετούς να κάνουν λόγο για δολοφονία, όπως ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 47 ετών, σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου πέθανε ξαφνικά ενώ έκανε μια βόλτα στη φυλακή όπως ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές Αρχές. Τα αιτία θανάτου, άγνωστα.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  • «Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο κατάδικος ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα, και έχασε σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Οι ιατροί από το ίδρυμα έφτασαν άμεσα στο σημείο και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η ανακοίνωση των αρχών της περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς, όπου εξέτιε την ποινή του.  Έγιναν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν αποτελέσματα. Οι γιατροί του τμήματος επειγόντων περιστατικών  επιβεβαίωσαν  τον  θάνατο του καταδικασθέντος. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται»

Για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως δεν έχει πληροφορίες για τα αίτια της ξαφνικής κατάρρευσης και του θανάτου του. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ενημερώθηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Πληροφορία που μετέδωσε το RT και η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι πως είχε θρόμβωση.

Ο Ναβάλνι ήταν δηλωμένος σκληρός εθνικιστής, με δεσμούς με ακροδεξιές ομάδες και εκδιώχθηκε από το μικρό φιλελεύθερο κόμμα Yabloko αφού χαρακτήρισε «κατσαρίδες» τους μουσουλμάνους Ρώσους. Το καθεστώς τον ανέχθηκε μέχρι το 2013, όταν ο Ναβάλνι πήρε 27,2% στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Το 2018 αποκλείστηκε με μια νομικου χαρακτήρα πρόφαση από τις προεδρικές εκλογές και το 2020 δηλητηριάστηκε από πράκτορες της Μόσχας. Επιβίωσε επειδή νοσηλεύτηκε στη Γερμανία. Μετά από πέντε μήνες επέστρεψε στη Ρωσία, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πάνω από 20 χρόνια φυλάκισης.

Ποιος ήταν

Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι ήταν Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής. Συμμετείχε τακτικά στη Ρωσική Πορεία από το 2009 και ήταν ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη χώρα του, στα εγχώρια και διεθνή μέσα, ως ο άνθρωπος που επέκρινε την διαφθορά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Είχε οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς, και συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Το 2012, η Wall Street Journal τον περιέγραψε ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο».

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, αλλά αργότερα έγινε μέλος του YouTube όπου έχει 2,9 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ συμμετείχε και στο Twitter όπου έχει πάνω από 2,1 εκατομμύρια ακολούθους.

Είχε χρησιμοποιήσει το ιστολόγιο του και τους λογαριασμούς του σε YouTube και Twitter για να δημοσιεύσει βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά από Ρώσους αξιωματούχους, να διοργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητες του στις εκλογές.

Ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα ενημέρωσης: το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, «κόμμα απατεώνων και κλεφτών», σύνθημα το οποίο κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό.

Για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ήταν υποψήφιος και για το Νόμπελ Ειρήνης την ίδια χρονιά. 

  • Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχικές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας.

Στις εκλογές κέρδισε το 27% των ψήφων και βγήκε δεύτερος μετά τον τρέχοντα δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοι του επέμεναν ότι ο πραγματικός αριθμός ψήφων του Ναβάλνι ήταν υψηλότερος και ότι οι αρχές προέβησαν σε νοθεία για να αποτρέψουν επαναληπτική εκλογή.

  • Τον Μάρτιο του 2017, ο Αλεξέι Ναβάλνι και το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς δημοσίευσαν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορούν τον  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.
  • Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η εγγραφή του αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017.

Έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αλλά η έφεση του απορρίφθηκε. Ήταν βέβαιο πως δεν θα του επιτρεπόταν να μπει ποτέ στην πολιτική. 

Οι επιθέσεις εναντίον του

Ο Ναβάλνι είχε ξεγελάσει πολλές φορές τον θάνατο αλλά μια φορά έφτασε πολύ κοντά του.

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα

Όπως αποδείχτηκε, αιτία ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Νοβιτσόκ. Τότε, η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων.

Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη αμέσως από τις αρχές. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι.

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας Μόσχας.

Έπειτα ακολούθησαν πολλές ακόμη διώξεις σε βάρος του και είχε προφυλακιστεί. Είχε πολλές ποινές φυλάκισης που συνολικά θα ξεπερνούσαν τα 30 χρόνια καταδίκης του.

Ο Ναβάλνι είχε κατήγγειλε το βασανισμό του στη διάρκεια του εγκλεισμού του σε στρατόπεδο, λέγοντας πως του στερούν τον ύπνο και οι ρωσικές αρχές του αρνούνται ιατρική βοήθεια. Στις 31 Μαρτίου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας και η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν τότε πως τον σκότωνε αργά με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή

Διεθνείς αντιδράσεις

Η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στη διεθνή κοινότητα, με το ΝΑΤΟ να αναζητά από τη Ρωσία απαντήσεις.«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.«Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας και εκείνος την “βαθιά θλίψη” του, δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια “φρικτή” ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

«Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Αν αληθεύει ο θάνατος του Ναβάλνι, τότε γι’ αυτόν ευθύνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας.

Και ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να «λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Σχετικά Άρθρα