Politico:Το σχέδιο που προετοίμαζε ο Ναβάλνι για να “πληγώσει” τον Πούτιν στις εκλογές

 Politico:Το σχέδιο που προετοίμαζε ο Ναβάλνι για να “πληγώσει” τον Πούτιν στις εκλογές

Από τα σίδερα της φυλακής, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο εκλιπών πλέον Αλεξέι Ναβάλνι, προσπαθούσε απτόητος να μποϊκοτάρει τον πολιτικό του αντίπαλο, Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει των προεδρικών εκλογών, που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Ακόμη και απομονωμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σιβηρίας, ο Ναβάλνι ήταν σε θέση να μεταφέρει μηνύματα στους υποστηρικτές του, μέσω ενός σχεδίου αφύπνισης της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το Politico, την 1η Φεβρουαρίου, ένα μήνυμα αναρτήθηκε στον λογαριασμό του μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), δίνοντας τις πρώτες οδηγίες στους ομοϊδεάτες του με αφορμή τις εκλογές.

  • «Μου αρέσει η ιδέα των ψηφοφόρων που τάσσονται κατά του Πούτιν να πηγαίνουν μαζί στα εκλογικά τμήματα στις 12 το μεσημέρι». «Το μεσημέρι όλοι κατά του Πούτιν», υποστήριζε το σχετικό μήνυμα προσθέτοντας αναφερόμενος στο Κρεμλίνο: «Λοιπόν, τι μπορούν να κάνουν στους ψηφοφόρους; Θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις 12 το μεσημέρι; Θα οργανώσουν διαδήλωση για την υποστήριξη του Πούτιν στις 10 το πρωί; Θα καταγράψουν όλους όσους ήρθαν το μεσημέρι για να τους εντάξουν στη μαύρη λίστα με τους αναξιόπιστους;».

Εδώ και καιρό, οι πάντες θεωρούν ότι οι εκλογές στη Ρωσία δεν θα είναι ούτε ελεύθερες αλλά και ούτε δίκαιες. Ο Πούτιν θα είναι ο μόνος υποψήφιος, με όλους τους εξέχοντες επικριτές του να είναι νεκροί, φυλακισμένοι, εξόριστοι ή να έχουν «κοπεί» από το ψηφοδέλτιο.

Αλλά με την εμφάνιση των επικριτών του Πούτιν την καθορισμένη ώρα, 12 το μεσημέρι, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την fake ψηφοφορία που είναι στημένη από το Κρεμλίνο προκειμένου να δώσει την απόλυτη αναγνώριση του Πούτιν μετά την επίθεσή του στην Ουκρανία.

Ο θάνατος του Ναβάλνι μόλις δύο εβδομάδες αργότερα από την 1η Φεβρουαρίου, με το Κρεμλίνο να τον αποδίδει σε φυσικά αίτια, είναι ένας ένας ισχυρισμός που αμφισβητείται έντονα από τους υποστηρικτές και την οικογένειά του που θεωρούν ότι αναμφίβολα δηλητηριάστηκε από το ρωσικό καθεστώς.

Η δολοφονία του 47χρονου ηγέτη της αντιπολίτευσης έδωσε στο κίνημα μια νέα ώθηση, όπως αναφέρει το Politico.

Χιλιάδες Ρώσοι δεν πτοήθηκαν με το τσουχτερό κρύο περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά για να αφήσουν λίγα λουλούδια στον τάφο του Αλεξέι, με την χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, να εμψυχώνει τους αγωνιστές να κάνουν το χρέος τους βαδίζοντας στα χνάρια του, όπως άλλωστε ήθελε διακαώς ο σύζυγός της.

«Ο Αλεξέι κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή τη διαμαρτυρία και γι’ αυτό για μένα είναι τόσο σημαντικό», είπε πρόσφατα σε βίντεο που ανέβασε στα social media η σύζυγος του εκλιπόντα αναφερόμενη στις εκλογές.

Η ταφή του Ναβάλνι έγινε στο νεκροταφείο Μπορίσοβο της Μόσχας, ωστόσο, ακόμη και τώρα που ο Αλεξέι δεν βρίσκεται στη ζωή, παραμένει ο πιο ισχυρός αμφισβητίας του Πούτιν. Γεγονός είναι πάντως ότι ο θάνατός του εξήρε την έλλειψη νομιμότητας του Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας.

Στόχος του Πούτιν τα υψηλά ποσοστά στις φετινές εκλογές

«Ακόμη και μετά θάνατον, ο Ναβάλνι προκαλεί μεγάλη ζημιά στον Πούτιν», υποστήριξε ο Μαξίμ Ρέζνικ, από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι έδωσε όλη του τη ζωή για την ελευθερία μας. Στις εκλογές αυτές, ο Πούτιν έχει ως βασικό αντίπαλό τον εαυτό του. Στόχος του είναι να αυξήσει το ποσοστό που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές του 2018, αποσπώντας 77% των ψήφων.

Ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μια δημόσια επιβεβαίωση ενός ισχυρισμού που έκανε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση: ότι ο πόλεμος της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας υποστηρίζεται από «την απόλυτη πλειοψηφία των συμπολιτών του».

Αυτές επίσης είναι οι πρώτες εκλογές από το 2020, όταν ο Πούτιν αψήφησε το Σύνταγμα κάνοντας αλλαγές που θα του επέτρεπαν να είναι υποψήφιος για δύο ακόμη εξαετείς θητείες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προέβλεψε το περασμένο καλοκαίρι ότι ο Πούτιν θα κέρδιζε το 90% των ψήφων, λέγοντας στα κρατικά ΜΜΕ ότι το αφεντικό του θα επανεκλεγεί με τεράστια διαφορά κι ότι οι εκλογές, θεωρητικά, είναι απλώς ένα επιπλέον κόστος».

Το Κρεμλίνο εξάλλου χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα τάζοντας λαγούς με πετραχήλια στους ψηφοφόρους: Από κουπόνια για καφέ και έξυπνα ηχεία έως αυτοκίνητα και διαμερίσματα.

Επιπλέον, το ρωσικό καθεστώς «κουνάει» το δάκτυλο σε όλους όσοι θέλουν να παραμείνουν στις θέσεις τους: Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε κρατικές εταιρείες ακόμη και φοιτητές έχουν λάβει αυστηρή εντολή να ψηφίσουν.

Στα social, κυκλοφορούν βίντεο που καλούν τους Ρώσους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη με τα ακόλουθα συνθήματα, όπως «Γίνε άντρας, πήγαινε να ψηφίσεις!».

Με αφορμή επίσης την ομοφοβική πολιτική που αποτελεί βασικός πυλώνας της κυβέρνησης Πούτιν, μπορεί κανείς να δει σε βίντεο έναν άνδρα να ξυρίζει τα πόδια του, να μακιγιάρεται και στη συνέχεια το ρωσικό καθεστώς να τον απειλεί ότι θα τον βασανίσει μ’ έναν γιγάντιο δονητή, όπως σχολιάζει το Politico.

Σχετικά Άρθρα