Ένταλμα σύλληψης και ποινή φυλάκισης ερήμην για τη χήρα του Ναβάλνι

 Ένταλμα σύλληψης και ποινή φυλάκισης ερήμην για τη χήρα του Ναβάλνι

Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τη Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι η οποία ζει αυτοεξόριστη εκτός της χώρας, σε άγνωστη τοποθεσία.

Παράλληλα, το δικαστήριο της επέβαλλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με την αιτιολογία ότι συμμετέχει σε μια “εξτρεμιστική” ομάδα. Το ένταλμα εκδόθηκε ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας την Τρίτη, πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Ναβάλνι σε μια ρωσική ποινική αποικία της Αρκτικής.

Η Ναβάλναγια έχει επανειλλημένως κατηγορήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως υπεύθυνο για τον θάνατο του συζύγου της.

Στη Ρωσία, ο χαρακτηρισμός “εξτρεμιστής” χρησιμοποιείται συνήθως από τις δικαστικές αρχές για αντιφρονούντες ή ανεξάρτητες ομάδες πολιτών.

Γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τόνισε προς τους υποστηρικτές της να μην αποσπώνται από τη δικαστική απόφαση εναντίον της, αλλά να επικεντρωθούν στην ευρύτερη εκστρατεία κατά του Πούτιν.

“Η θέση του Πούτιν είναι στη φυλακή”

“Όταν γράφετε για αυτό, μην ξεχάσετε να γράψετε το κύριο πράγμα: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δολοφόνος και εγκληματίας πολέμου”, έγραψε ο Ναβάλναγια.

“Η θέση του είναι στη φυλακή και όχι κάπου στη Χάγη, σε ένα φιλόξενο κελί με τηλεόραση, αλλά στη Ρωσία – στην ίδια σωφρονιστική αποικία και στο ίδιο κελί 2 επί 3 μέτρων στο οποίο σκότωσε τον Αλεξέι”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία για τον ηγετικό του ρόλο στην αντιπολίτευση του Πούτιν. Πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου 2024 και ο θάνατός προκάλεσε κατακραυγή από τη Δύση και κύμα αντιδράσεων στη Ρωσία παρά το κλίμα φόβου.

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα