Άρειος Πάγος:”Ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου”

 Άρειος Πάγος:”Ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου”

Ανεπίτρεπτο και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην χώρα, σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Στόχος ήταν να δοθούν απαντήσεις καταδικαστικό ψήφισμα για μία σειρά υποθέσεων, όπως τα Τέμπη, οι υποκλοπές, η χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και το ναυάγιο της Πύλου.

Κατά την πλειοψηφία της Ολομέλειας (με ψήφους 49-13) οι αναφορές στο ψήφισμα είναι αόριστες, «χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική η κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος αναφέρθηκε στην κάθε υπόθεση με ειδική αιτιολόγηση.

«Προχωρούν οι έρευνες»

Για τα Τέμπη, σημείωσε πως «η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών αρμοδιότητα έχει η Βουλή».

Για τις επικρίσεις που διατυπώνει το Ψήφισμα σχετικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες, όσο και για τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμου επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για μία έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών».

Για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ο εισηγητής ανέφερε, ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό με την υπόθεση τώρα να εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό.

Για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, σημειώνει ότι η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

«Τήρηση του συντάγματος»

Για τις αιτιάσεις του Ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, σημειώνει ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ότι αυτό προβλέπει το σύνταγμα το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού και ότι η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του συντάγματος με όρους νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αστήρικτες αναφορές στο Ψήφισμα εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.

Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Το ίδιο εισηγήθηκε και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Ο εισηγητής κατέληξε , σύμφωνα με πληροφορίες στο ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών, επισημαίνοντας πως όλα αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα