Shell μετά τις επιθέσεις των Χούτι: Επ’ αόριστον αναστολή των φορτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας

 Shell μετά τις επιθέσεις των Χούτι: Επ’ αόριστον αναστολή των φορτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας

Την ώρα που οι Αμερικανοί ανακοίνωναν στο «Χ» κατάσχεση ιρανικών όπλων με προορισμό τους Χούτι της Υεμένης γινόταν γνωστό πως ένα ελληνόκτητο πλοίο επλήγη από τους αντάρτες. Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι συνεχώς στα ραντάρ κολοσσών της ενέργειας, όπως η Shell και όχι μόνο που αλλάζουν στρατηγική αποφεύγοντας πια την περιοχή.

O βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός της Shell αποφάσισε να σταματήσει μέχρι προς το παρόν να χρησιμοποιεί τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς για τη μεταφορά φορτίων υπό το φόβο νέας κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τον περασμένο μήνα, ένα δεξαμενόπλοιο που είχε ναυλωθεί από τη Shell για να μεταφέρει καύσιμα στοχοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δέχτηκε παρενόχληση από σκάφη των Χούθι.

Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της WSJ τόσο για την αναστολή των διελεύσεων όσο και για την επίθεση. Όμως ο ενεργειακός κολοσσός έλαβε το μέτρο να σταματήσει όλες τις διελεύσεις υπό τον φόβο ότι μια στοχευμένη επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική διαρροή στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων.

Πλοίο ελληνικών συμφερόντων έπληξαν οι Χούτι
Ένα σκάφος υπό σημαία Μάλτας, ελληνικών συμφερόντων, χτυπήθηκε από πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δήλωσε η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, ένα ακόμα χτύπημα που αποδίδεται στους Χούτι της Υεμένης.

Πιστεύεται ότι είναι το τρίτο περιστατικό που αφορά το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο ονομάζεται Zografia, μέσα σε 24 ώρες.

Το περιστατικό της Τρίτης έρχεται την ώρα που ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε όπλα που προμήθευε το Ιράν και τα οποία προορίζονταν για τους Χούτι κατά τη διάρκεια επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έπληξαν περισσότερους στόχους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο CBS, ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν περαιτέρω πλήγματα σε θέσεις των Χούτι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον δεκάδων στόχων των Χούτι στις 11 Ιανουαρίου, μετά από επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούτι έχουν ορκιστεί να προβούν σε αντίποινα και την Κυριακή οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέρριψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε προς ένα από τα πολεμικά τους πλοία από περιοχή των Χούτι στην Υεμένη.

Αρκετά πλοία έχουν γίνει στόχος των μαχητών του κινήματος από τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Οι Χούτι λένε ότι στοχεύουν πλοία που ανήκουν, φέρουν σημαία ή διαχειρίζονται ισραηλινά ή κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια. Ωστόσο, πολλά από αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ.

Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, αλλά αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι τώρα εκτρέπονται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι η ανάλυση των όπλων που κατέσχεσαν από ένα πλοίο κοντά στις ακτές της Υεμένης υποδηλώνει ότι οι Χούτι χρησιμοποιούσαν το ίδιο είδος όπλων στις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου κοντά στις ακτές της Σομαλίας – την ίδια ημέρα με τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται όμως πως η κατάσχεση ανακοινώθηκε μόλις σήμερα όταν και δημοσιεύτηκαν στο «χ» οι παραπάνω φωτογραφίες.

Εξαρτήματα κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων ήταν μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν σε ένα πλοίο, καθώς και εξαρτήματα για εξοπλισμό αεράμυνας.

«Πρόκειται για την πρώτη κατάσχεση θανατηφόρων, ιρανικών προμηθειών προηγμένων συμβατικών όπλων (ACW) στους Χούτι από την έναρξη των επιθέσεων των Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων τον Νοέμβριο του 2023», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου είναι η «Vulcanus Technical Maritime». Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα και κατευθυνόταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Σχετικά Άρθρα