Ταξίδι Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή – Τι θα ζητήσει από Ισραήλ

 Ταξίδι Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή – Τι θα ζητήσει από Ισραήλ

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ ξεκινά αυτή την εβδομάδα ταξίδι στη Μέση Ανατολή και θα επισκεφθεί την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους τη διασφάλιση της διαρκούς ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα, την επόμενη φάση του πολέμου, την προστασία των αμάχων και «πώς θα δοθεί η δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους καθώς οι μάχες περιορίζονται».

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα -περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της περιοχής- έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν τους κατοίκους να επιστρέψουν στις γειτονιές τους στα βόρεια, ακόμη και όταν αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από τη Γάζα.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα αυτό έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Ουάσιγκτον επέπληξε τις εκκλήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων να διώξουν τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα σε κάτι που σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες θα ισοδυναμούσε με εθνοκάθαρση – ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Παρόλα αυτά, με μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας κατεστραμμένο, δεν είναι σαφές πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν ή αν το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα