Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων- Παγώνη: Τι να προσέξουν καθηγητές, γονείς

 Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων- Παγώνη: Τι να προσέξουν καθηγητές, γονείς

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κοροναϊού, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών γρίπης και άλλων ιώσεων, προκαλούν μεγάλη ανησυχία τόσο στους ειδικούς που συστήνουν προσοχή στους πολίτες, όσο και στους γονείς μαθητών λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2024.

Η αύξηση στις νοσηλείες, κυρίως ατόμων προχωρημένης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα στην τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 44%.

«Προσοχή στους γονείς»

«Έχουν δοθεί οδηγίες από τους γιατρούς ότι τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο, οι γονείς θα προσέξουν και θα τους δώσουν αντισηπτικά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αερίζουν τις αίθουσες και προσοχή από τους γονείς αν ένα παιδί ξυπνήσει και δεν είναι πολύ στα καλά του, το κρατούν στο σπίτι. Μπορεί να βγει το τεστ του αρνητικό, όμως σε δύο ημέρες μπορεί να βγει θετικό και το παιδί αυτό έχει μεταδώσει», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Προβληματισμό, εκτός των σχολείων, προκαλούν όμως και οι ιώσεις.

«Η γρίπη Α’ έχει έντονα συμπτώματα με υψηλό πυρετό, με αδυναμία, καταβολή, πόνους. Δεν είναι σαν τον κορωνοϊό, είναι όμως με παρόμοια συμπτώματα. Έχει μια φοβερή καταβολή, πονούν τα κόκκαλα και δεν μπορεί ο άρρωστος, δεν έχει καμία διάθεση ούτε να φάει, ούτε να σηκωθεί, ούτε να μιλήσει. Αντιμετωπίζεται κανονικά με τα αντιπυρετικά και βιταμίνες».

Οι ειδικοί συστήνουν άμεσο εμβολιασμό για την γρίπη, ειδικά για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη. Αυτοί που είναι υψηλού κινδύνου, με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας, να πάνε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Θέλει δύο εβδομάδες για αντισώματα. Καθυστέρησαν να γίνουν οι εμβολιασμοί».

«Να γίνονται έλεγχοι»

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε και στην έλλειψη φαρμάκων που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό,.

«Αυτές τις ημέρες υπήρχε έλλειψη, το τονίσαμε, είναι θέμα φαρμακαποθήκης και πρώτων υλών. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι πάνω στο θέμα τι υπάρχει στις φαρμακαποθήκες».

Σχετικά Άρθρα