Γεραπετρίτης: Η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπόθεση Μπελέρη

 Γεραπετρίτης: Η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπόθεση Μπελέρη

Μήνυμα προς την Αλβανική κυβέρνηση πως όσο συνεχίζεται η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη δεν θα μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έστειλε ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως το ζήτημα Μπελέρη εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

«Δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά ανάγεται στο κράτος δικαίου, στην προστασία πολιτικών δικαιωμάτων και στην προστασία μειονοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά μέσα από την ανάληψη των καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική βούληση των πολιτών της Χειμάρρας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών πρόσθεσε: «δεν θεωρώ ότι δεν είναι σκληρή στάση της επίκλησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας, είναι η στάση που πονάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και η αίσθηση μου είναι η στάση που θα φέρει αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό για οποιαδήποτε χώρα να γνωρίζει ότι ένα ζήτημα γίνεται αντιληπτό ως παραβίαση του κράτους δικαίου και παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων. Για μας όσο υπάρχει ζήτημα, προστασίας μειονοτήτων και των δικαιωμάτων των πολιτικών ενός μέλους ελληνικής μειονότητας θα έχουμε τη πιο αυστηρή στάση».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνοντας λόγο για την ανάγκη, να συνεχίσει το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

«Θέλω να τονίσω ότι η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή σχέση γειτονίας με την Τουρκία όπως και με όλους τους γείτονες. Μια σχέση που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που είναι απαράβατοι:

Ζητήματα κυριαρχίας δεν εντάσσονται στο διάλογο με την Τουρκία και το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αποτυπώνεται διαρκώς η ειλικρίνεια και των 2 μερών για να προχωρήσουμε στα βήματα. Η υπογραφή της διακήρυξης φιλίας σηματοδοτεί την νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βήμα βήμα θα προχωρήσουμε στην σχέση μας με την γείτονα», είπε.

«Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να στηρίζεται σε διαίσθηση ούτε σε μια πολιτική πλειοδοσία ούτε σε υπεραπλουστευμένους βερμπαλισμούς. Απαιτεί βαθειά γνώστη ιστορίας και θεσμών. Στηρίζομαι κατεξοχήν στο εξαίρετο προσωπικό του υπουργείου των Εξωτερικών και στην καθημερινή μελέτη που κάνω για να ανταπεξέλθω.

Η ιστορία θα μας κρίνει όλους . Θα μας κρίνει για την γενναιότητα και τη φρόνηση που θα επιδείξουν Γενναιότητα δεν είναι να λες τα ευχάριστα αλλά να πράττεις τα ωφέλημα για την χώρα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης με έναν πιο προσωπικό τόνο και αναφερόμενος στις αιχμές που δέχθηκε για τη στάση του στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα ξεκαθάρισε: «μαθήματα σε ότι αφορά την αφοσίωση στην πατρίδα μη τα θέτετε. Οι βουλευτές έχουν δώσει όρκο που τηρούν. Η δική μου στάση απόδοσης σεβασμού στην αρχηγό του κράτους δεν μπορεί να συνιστά μομφή. Δεν καταλαβαίνω επειδή η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου πήγε εξαιρετικά καλά, δεν είχαμε απρόοπτα κύλισαν όλα όπως έπρεπε υπήρχε κοινή κατανόηση διαγράφεται ένα σχετικά πιο ευοίωνο μέλλον».

Σχετικά Άρθρα