Ποια σχολεία συγχωνεύονται – Οργή γονέων για τις δηλώσεις Μιχαηλίδου – “Οι μαθητές διανύουν αποστάσεις χωρίς πεζοδρόμια και ασφάλεια”

 Ποια σχολεία συγχωνεύονται – Οργή γονέων για τις δηλώσεις Μιχαηλίδου – “Οι μαθητές διανύουν αποστάσεις χωρίς πεζοδρόμια και ασφάλεια”

Ούτε «αποτρεπτικό», ούτε «εξαιρετικά υψηλό» είναι σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας το μέγεθος της απόστασης που καλούνται να περπατούν εφεξής οι μαθητές των σχολείων που συγχωνεύονται στον νομό Θεσσαλονίκης. Οι δηλώσεις περί της ευεργετικής επίδρασης του περπατήματος στον οργανισμό -τις οποίες έκανε από το υπουργικό της έδρανο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση- έγιναν viral και προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο εντός του κοινοβουλίου και των social media, αλλά κυρίως εντός της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς οι δηλώσεις της μεταφράστηκαν από πολλούς ως άγνοια της πραγματικότητας που βιώνουν οι μαθητές, οι οποίοι θα περπατούν πλέον στο κρύο ή στον καύσωνα, με ή χωρίς τους γονείς τους, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους σε άλλη συνοικία από αυτή που ήταν το σχολείο τους μέχρι πρότινος.

@omadamnimis Δόμνα Μιχαηλίδου: Δεν είναι πρόβλημα να περπατούν οι μαθητές καθημερινά δύο χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο, γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι πρέπει να περπατάμε 8 χιλιόμετρα τη μέρα! #Domna #Bouli #vouli #Boulh #mathites #sxoleia #greece #thessaloniki #Mitsotakis #ND #greekpolitics #greecepolitics #greekpolitics #greecepolitics #fyp #fyou #fypage #omadamnimis ♬ πρωτότυπος ήχος – ΟΜΑΔΑ ΜΝΗΜΗΣ

Σύμφωνα με αρκετούς άλλους, δεν είναι πως η υφυπουργός δεν γνωρίζει τις συνθήκες για τους μαθητές των σχολείων που συγχωνεύονται, αλλά πως χωράει στον σχεδιασμό του υπουργείου η μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών.

Μιλώντας στο libre, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θανάσης Κοκονάς εκφράζει την αγανάκτηση των οικογενειών που επηρεάζεται η ζωή και η καθημερινότητά τους από την απόφαση της συγχώνευσης. «Οι δηλώσεις της υφυπουργού δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες τα παιδια μας και μαζί με αυτά τους γονείς τους και το ίδιο το σχολείο. Δεν πέφτουμε, ασφαλώς, από τα σύννεφα. Κατά το παρελθόν, έχουμε ακούσει και από άλλους υπουργούς δηλώσεις με τις οποίες βάζουν περισσότερα εμπόδια στα παιδιά απ’ ό,τι βοήθεια», σημειώνει ο κ. Κοκονάς και προσθέτει: «Οι δηλώσεις της κυρίας Μιχαηλίδου, οι οποίες είναι τραγικές από την στιγμή που λέει «τι καλά που θα περπατάνε τα παιδιά για να πάνε σχολείο τους», αποκαλύπτουν την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης».

  • Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο ζύγι το δημοσιονομικό κόστος και την εκπαίδευση των παιδιών και λαμβάνει αποφάσεις υπό αυτό το πρίσμα. «Ο στόχος τους είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Με την συγχώνευση των σχολείων θα υπάρχουν λιγότερες τάξεις, άρα λιγότεροι εκπαιδευτικοί για περισσότερα παιδιά. Προσβάλλουν γονείς και μαθητές με αυτές τις δηλώσεις και αυτές τις αποφάσεις», τονίζει ο κ. Κοκονάς.

Όπως εξηγεί, τα σχολεία που συγχωνεύονται βρίσκονται τόσο μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και έξω από αυτήν. Οι μαθητές καλούνται να διανύσουν μία νέα απόσταση «χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς ασφάλεια», λέει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως αλλάζει εφεξής ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών.

Για παράδειγμα, αναφέρει πως πολλά παιδιά του δημοτικού πάνε στο σχολείο με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους (του γυμνασίου ή του λυκείου) επειδή τα κτίρια γειτνιάζουν. Από τη στιγμή που το γυμνάσιο του μεγάλου παιδιού συγχωνευτεί με ένα άλλο το οποίο βρίσκεται δύο ή τρία χιλιόμετρα, ποιος θα πηγαίνει το μικρότερο παιδί στο σχολείο; Θα πρέπει οι γονείς να βρουν λύσεις μεσούσης της σχολικής χρονιάς. «Η συγχώνευση δεν γίνεται για να διευκολύνει τους γονείς», σχολιάζει ο κ. Κοκονάς και συμπληρώνει: «ανατράπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός για να εξοικονομήσουν δέκα ή δεκαπέντε εκπαιδευτικούς».

Τα προβλήματα που απορρέουν από την συγχώνευση των σχολείων έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα για την μετακίνηση των μαθητών στον νομό Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει πως από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων ΚΤΕΛ που μετέφεραν μέχρι πέρυσι αρκετά παιδιά στα σχολεία τους, καθώς όπως λέει «δεν συμφέρει τους πράκτορες (των λεωφορείων)».

Η δημόσια και δωρεάν παιδεία κοστίζει όλο και ακριβότερα στους γονείς και όσο πιο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα ζει μία οικογένεια, τόσο αυξάνεται το κόστος.

Σχετικά Άρθρα