Ο Σάντσεθ κάλεσε την ΕΕ να μιλήσει κατά του Ισραήλ και να πει “αρκετά”

 Ο Σάντσεθ κάλεσε την ΕΕ να μιλήσει κατά του Ισραήλ και να πει “αρκετά”

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να μιλήσει κατά του Ισραήλ και να πει «αρκετά».

Ο Σάντσεθ εκφώνησε ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΕΚ, καθώς η Ισπανία θα ολοκληρώσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στους βουλευτές του ΕΚ, καλώντας τους να «σπάσουν τη σιωπή και να μιλήσουν με την ίδια σαφήνεια και ενότητα για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

«Αν θέλουμε ο κόσμος να μας σέβεται ως συνεκτικό και σχετικό γεωπολιτικό παράγοντα, αν θέλουμε οι πολίτες μας να είναι υπερήφανοι για τις πράξεις μας και να βλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι μόνο λόγια, πρέπει να μιλήσουμε δυνατά, καθαρά και με μια φωνή», είπε ο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως:

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλη τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά με την ίδια πεποίθηση, με τις ίδιες αξίες, πρέπει να πούμε αρκετά για τους θανάτους αθώων πολιτών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει επειγόντως και σε επαρκείς ποσότητες».

Η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση μιας οριστικής και συνολικής λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ιδίως απαιτώντας την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι «μια αξιόπιστη και σοβαρή προοπτική ειρήνης εξαρτάται από την αναγνώριση της ύπαρξης του κράτους της Παλαιστίνης που συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια μαζί με το κράτος του Ισραήλ».

Κόντρα Σάντσεθ – Βέμπερ για την ακροδεξιά

Από την άλλη πλευρά, η ομιλία του Σάντσεθ σημαδεύτηκε και από τη σκληρή κριτική του προς την ακροδεξιά.

Ο Σάντσεθ απάντησε στον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία εκπροσωπεί τα δεξιά κόμματα στο ΕΚ, ο οποίος επέκρινε την ισπανική κυβέρνηση αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για την αμνηστία των αυτονομιστών Καταλανών πολιτικών, το οποίο αποτελεί το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης στην ισπανική εσωτερική πολιτική, και στοχοποίησε την ακροδεξιά.

Ο Βέμπερ, κατηγόρησε τη Σάντσεθ ότι «υπερασπίζεται την αμνηστία στην οποία αντιτίθεται εδώ και 5 χρόνια και προσπαθεί να διχάσει την Ευρώπη» και υποστήριξε ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο ΕΚ για τις συζητήσεις σχετικά με το νόμο περί αμνηστίας στην Ισπανία.

Ο Σάντσεθ, από την άλλη πλευρά, υπενθύμισε ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) συνεργάζεται με το ακροδεξιό κόμμα Vox σε ορισμένες αυτόνομες και τοπικές διοικήσεις στην Ισπανία και δήλωσε ότι «η πραγματική απειλή είναι η προώθηση της ακροδεξιάς και η παραδοσιακή δεξιά που κάνει συμφωνίες μαζί τους. Ο κ. Βέμπερ αποδυναμώνει αυτό το διπλό ευρωπαϊκό σχέδιο».

Στη συνέχεια ο Σάντσεθ ρώτησε τον Βέμπερ, «θα επαναφέρετε τα ονόματα των ηγετών του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος [με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ] στους δρόμους και τις πλατείες του Βερολίνου;» για να συνεχίσει λέγοντας:

«Κύριε Βέμπερ, γνωρίζετε ποιοι είναι οι σύμμαχοι του PP στην Ισπανία; Γνωρίζετε τι πραγματικά πρεσβεύει και υπερασπίζεται το Vox; Κύριε Βέμπερ, αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε, σας συμβουλεύω να γνωρίσετε τη χώρα μας και να μην περιορίζεστε στην επανάληψη ανυπόστατων δηλώσεων του ισπανικού PP που σας μεταφέρουν οι συνάδελφοί σας. Σας καλώ να μην εκπλήσσεστε από τον αντίπαλό σας. Αυτό το λάθος έχει ήδη γίνει από την ευρωπαϊκή δεξιά στο παρελθόν και η Ευρώπη έχει πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτό».

Σχετικά Άρθρα