Διδυμίδες: Απόψε, το τελευταίο “ντους των μετεωριτών” για το 2023- Πού θα τους δούμε

 Διδυμίδες: Απόψε, το τελευταίο “ντους των μετεωριτών” για το 2023- Πού θα τους δούμε

Υψώστε το βλέμμα στον ουρανό απόψε! Γύρω στα μεσάνυχτα, ένα μοναδικό θέαμα θα γίνει ορατό
απ’ όλα τα σημεία της Γης αλλ’ ευκρινέστερα από το βόρειο ημισφαίριο. Όσοι καταφέρουμε να γλιτώσουμε από τα πολλά φώτα της πόλης, αν δεν έχει συννεφιά θα μπορέσουμε να δούμε μια βροχή από περίπου 150 πολύχρωμους μετεωρίτες/ώρα, τους Διδυμίδες. Κάνουν την τελευταία εμφάνισή τους για φέτος.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί εμφανίζονται από τον αστερισμό των Διδύμων, το πέρασμά τους θα διαρκέσει έως την Κυριακή αλλά η σημερινή νύχτα θα είναι η πιο φαντασμαγορική. Κινούνται σχετικά αργά, με 35 χλμ/δευτερόλεπτο, είναι πολύ φωτεινοί, έχουν μακριά ουρά και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, λευκό, κίτρινο, κόκκινο, μπλε και πράσινο.

Τι είναι οι Διδυμίδες

Οι Διδυμίδες (Geminids, GEM) είναι μια βροχή μετεώρων των οποίων η πηγή θεωρείται ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, ο οποίος έχει έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει από τη Κύρια Ζώνη Αστεροειδών εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή. Έτσι, μαζί με τους Τεταρτίδες, είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο κομήτη. Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά, με περίπου 35 χλμ/s[3], ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται τις 13/14 Δεκεμβρίου όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα, μπορεί και περισσότεροι, ενώ σε πιο φωτεινούς ουρανούς παρατηρούνται 50 με 60 την ώρα. Οι πρώτοι διάττοντες παρατηρούνται τις 6 Δεκεμβρίου και οι τελευταίοι τις 18 Δεκεμβρίου. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται, όπως υπονοεί και το όνομά τους, στον αστερισμό των Διδύμων.

Σχετικά Άρθρα