“Πείραμα συγκλίσεων” με την υποψηφιότητα Δούκα για την ΚΕΔΕ- Δίαυλοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς- Διαφωνίες στη Ν.Δ

 “Πείραμα συγκλίσεων” με την υποψηφιότητα Δούκα για την ΚΕΔΕ- Δίαυλοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς- Διαφωνίες στη Ν.Δ

Ένα ενδιαφέρον αυτοδιοικητικό μεν, εξόχως πολιτικό δε, πείραμα συνεννόησης και συναίνεσης σχετικά με την εκλογή του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει στην υποψηφιότητα του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Το “πείραμα Δούκα” αποτελεί επί της ουσίας την συνέχεια των συγκλίσεων που προέκυψαν στον β΄ γύρο της εκλογής στην Αθήνα, όταν τον υποστηριχθέντα από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο στήριξε καθαρά και δημόσια ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης αλλά και άλλες παρατάξεις στον χώρο της αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την κεντρική “γραμμή” για λευκό ή άκυρο, ακόμα και ένα σημαντικό ποσοστό όσων ψήφισαν αρχικώς τον υποψήφιο του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό επέλεξαν τελικά τον Χάρη Δούκα.

Αυτό το μέτωπο γίνεται προσπάθεια τώρα να επανέλθει για την υποστήριξη του νέου δημάρχου Αθηναίων για την προεδρία της ΚΕΔΕ που εδώ και αρκετά χρόνια κατείχαν δήμαρχοι που είχαν υποστηριχθεί από τη Ν.Δ (τελευταίος ο Δημ. Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικαίων και τώρα υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Η προσπάθεια αυτή έχει την υποστήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη και φαίνεται πως θα λάβει την “ευχή” και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και της “Νέας Αριστεράς”. Σχετικά, λέγεται, πως έχει εισηγηθεί ο Κώστας Ζαχαριάδης στον Στέφανο Κασσελάκη. Το “πείραμα” έχει προφανώς πολιτικό περιεχόμενο και ενισχύει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που ίσως αποβεί χρήσιμο μετά την διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στις ευρωεκλογές.

Το θέμα δημιουργεί ωστόσο αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ, καθώς προωθείται η υποψηφιότητα Κυρίζογλου, κάτι που προκαλεί δυσφορία σε άλλους αυτοδιοικητικούς που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση του δημάρχου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλου.

Τριγμοί στην ΝΔ

Λίγο καιρό πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία είχε εκδώσει ανακοίνωση στηρίζοντας ως επόμενο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Καθώς ο κ. Μπακογιάννης δεν κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του στον Δήμο, η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται με νέα ανακοίνωση δίνοντας το χρίσμα στον υφιστάμενο πρόεδρο της Ένωσης, δήμαρχο Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου από το Γραφείο Τύπου του κόμματος είναι η ακόλουθη:

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει Πρόεδρο τον έμπειρο αυτοδιοικητικό Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα με ομόφωνη απόφαση των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές της ΚΕΔΕ».

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Ουσιαστικά επελέγη ο διορισμός», δηλώνει στην «Α» ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να κατέλθει στις εκλογές της ΚΕΔΕ διεκδικώντας τη θέση του προέδρου.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Η πρότασή μου για επανάληψη της δημοκρατικής διαδικασίας ανάδειξης επικεφαλής της παράταξης του 2019 δεν έγινε αποδεκτή και επελέγη ουσιαστικά ο διορισμός.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της πλειοψηφούσας παράταξης της ΚΕΔΕ δημιουργεί νέα δεδομένα για τις εκλογές της Ένωσης και το πώς οι παρατάξεις θα διαταχθούν.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προώθηση και ανάδειξη των θεμάτων της αυτοδιοίκησης και σε δεύτερο χρόνο λογική της κομματικής επικράτησης».

Σχετικά Άρθρα