Προμηθείς και Επιμηθείς στον ΣΥΡΙΖΑ- Προς τον Ιούνιο του 2024

 Προμηθείς και Επιμηθείς στον ΣΥΡΙΖΑ- Προς τον Ιούνιο του 2024

Στο ερώτημα “ποιός επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: ο Προμηθέας ή ο Επιμηθέας;”, η απάντηση είναι, δυστυχώς, ο δεύτερος. Απερίσκεπτοι και δρώντες κατόπιν εορτής ή μη δρώντες. Απλά τα πράγματα.

Η αλήθεια είναι σκληρή. Ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδίκησε πολιτικό χρόνο. Και του δίδεται από όλους εκείνους που παραμένουν εντός των τειχών. Οι άλλοι αποχώρησαν- καλώς ή κακώς. Γι αυτούς όλα θα κριθούν στην πορεία.

Όμως, ο νέος πρόεδρος κρίνεται ήδη για όσα ο ίδιος έχει δηλώσει. Για παράδειγμα, διεκδίκησε και πήρε την ηγεσία με το σύνθημα “μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη”. Στην πορεία, μόνος του έθεσε τον πήχη των ευρωεκλογών στο 17-18%. Μετά, άγνωστο γιατί, ανέβασε τις απαιτήσεις από τον εαυτό του, ξανά, στο “ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα”.

Οι δημοσκοπήσεις τον διαψεύδουν. Αρχικά, και μόνο η εκλογή του (ως νέο πρόσωπο, μακριά από την μιζέρια των τάσεων, και χωρίς ξύλινο κομματικό λόγο) υποτίθεται πως θα έφερνε ανάταση και ανάκαμψη των ποσοστών. Δεν συνέβη, τουναντίον η κατιούσα συνεχίστηκε και το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην δεύτερη θέση. Μετά, αναδείχθηκε νέο αφήγημα: μόλις φύγουν οι “υπονομευτές” τα ποσοστά θα εκτοξευθούν. Η GPO είναι η πρώτη που φέρνει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 10% παρότι αποχώρησαν οι διασπαστές. Άλλη μία διάψευση προσδοκιών.

Προφανώς, γι αυτό -ελλείψει …υπονομευτών- δεν φταίει η Λουπάκη. Αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα φτάσουν ορισμένοι.

Εν κατακλείδι, όλα θα κριθούν στις ευρωκάλπες. Η νέα ηγετική ομάδα θα αναμετρηθεί με την έστω συρρικνωμένη κληρονομιά που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ήτοι, 17,8%. Οτιδήποτε λιγότερο, πολύ περισσότερο εάν η απώλεια φτάσει σε αρκετές μονάδες, θα είναι ήττα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, αυτού που υποσχέθηκε να νικήσει τον Μητσοτάκη και να αναστήσει το κόμμα.

Το ζήτημα είναι πως δεν απαξιώνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξαερώνεται ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος που κυριάρχησε για περίπου μια δεκαετία. Και τον Ιούνιο του 2024, εάν αυτή η πορεία καθίζησης επιβεβαιωθεί, κάποιοι κάτι πρέπει να πράξουν. Ο εξής ένας, λένε οι γνωρίζοντες. Αυτός που κινείται με άνεση και απελευθερωμένα μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας κατά νου την μεγάλη εικόνα…

Σχετικά Άρθρα