Βίζα σε Τούρκους πολίτες: Αυτά είναι τα δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου- Τι θα ισχύσει

 Βίζα σε Τούρκους πολίτες: Αυτά είναι τα δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου- Τι θα ισχύσει

Πιο εύκολη για τους Τούρκους πολίτες θα είναι η επίσκεψή τους στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας που θα γίνει κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης. «Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε ο υπουργός  στο πρώτο Πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι θα αφορά τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, τη Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στην Καθημερινή, παραμονή της άφιξης της τουρκικής αποστολής στην Αθήνα, όπου έκανε λόγο για «πολλά θέματα αλληλένδετα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που πρέπει να λυθούν», ο κ. Καιρίδης είπε χαρακτηριστικά «ο Ερντογάν είναι στη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

«Από τη μια δείχνει μια φιλική διάθεση, καμία σχέση με το παρελθόν, το πρόσφατο» είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε «στα δύσκολα θέματα δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της στον κόσμο» τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας πάντως πως «τα ήρεμα νερά, από μόνα τους, είναι καλά». «Δημιουργούν δε, ένα κεκτημένο για το μέλλον. Διότι η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να επικαλείται προς τη διεθνή κοινότητα ότι όταν η Τουρκία θέλει, μπορεί» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα υπογραφεί διμερής συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε «η Ελλάδα παίρνει την πρωτοβουλία επειδή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, για μια επικαιροποίηση, ανανέωση, επέκταση αυτής της συμφωνίας του 16. Και υπό αυτή την έννοια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια συνεννόησης με την απέναντι πλευρά, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να ελέγξουμε την παράνομη διακίνηση και την παράτυπη μετανάστευση και ήδη επί του πεδίου έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα με τη μείωση των ροών και τον καλύτερο έλεγχο που κάνει των συνόρων της η Τουρκία. Από κει και πέρα, ωστόσο, ενεργοποιούμε πράγματα που είχαμε στο παρελθόν και δεν τα είχαμε πια λόγω της έντασης όπως οι η ανταλλαγή αξιωματικών των δύο πλευρών στο Λιμενικό αλλά και στην αστυνομία, οι τακτικές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο που είχαμε στη Βουλγαρία και στην Τουρκία τους προηγούμενους μήνες και τώρα και στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου, το χαμήλωμα της ρητορικής αντιπαράθεσης, σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ ο Γερλικάγια, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του, Σοϊλού, ο οποίος έρχεται αύριο και αυτό είναι δείγμα της σημασίας που αποδίδουν οι Τούρκοι στην επίσκεψη. Ο Ερντογάν έρχεται μαζί με οκτώ υπουργούς, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, έρχεται μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής, του Λιμενικού, ακριβώς για να γίνει μια σε βάθος συζήτηση» είπε.

Σχετικά Άρθρα