Γάμος ομόφυλων: Στο συρτάρι το ν/σ; Πληθαίνουν οι διαφωνούντες βουλευτές

 Γάμος ομόφυλων: Στο συρτάρι το ν/σ; Πληθαίνουν οι διαφωνούντες βουλευτές

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Πλεύρης και επτά ακόμα βουλευτές έχουν εκδηλώσει δημόσια τη διαφωνία τους όχι μόνο για την τεκνοθεσία μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πολιτικό λόγο. Ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο αρχίζει να μεγαλώνει καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο αριθμός των βουλευτών που αντιτίθενται θα μεγαλώσει.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει αναγάγει την ψήφιση του ν/σ σε προσωπικό του στοίχημα ενώ στο ενημερωτικό σημείωμα που μοιράζεται καθημερινά στους βουλευτές της ΝΔ, προαναγγέλθηκε ουσιαστικά η έλευση του σχετικού νομοσχεδίου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ieidiseis το Μέγαρο Μαξίμου, ανέθεσε στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκο, στον Γραμματέα της Κ.Ο Στ. Καλαφάτη και στη νέα Γραμματέα κ. Συρεγγέλα να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις ενός εκάστου ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα δύο τρίτα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή πάνω από 100 βουλευτές προβληματίζονται σοβαρά για τον αντίκτυπο που θα έχει τυχόν θετική τους ψήφο στις σχέσεις τους με την εκλογική βάση της ΝΔ.

Υπολογίζεται ότι πενήντα εξ αυτών είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και τουλάχιστον άλλοι μισοί προβληματίζονται αν θα ψηφίσουν «όχι» ή θα απέχουν. Βεβαίως το νομοσχέδιο θα το στηρίξουν τουλάχιστον δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ωστόσο όσο μεγαλώνει ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να μην “περάσει” τελικά το ν/σ γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα στο κυβερνών κόμμα.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τους υπουργούς που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία, αλλά προφανώς δεν είναι ανεκτό πολιτικά να μην ψηφίζουν υπουργοί νομοσχέδια που παίρνουν το πράσινο φως για κατάθεση από το υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε πως εάν ο πρωθυπουργός δεν φέρει προς ψήφιση τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σκοπεύει να παραιτηθεί.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπό το πρίσμα των εξελίξεων αρχίζουν και επεξεργάζονται το σενάριο της εκ νέου τοποθέτησης του νομοσχεδίου στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Σχετικά Άρθρα