Νέες εσωκομματικές “φυλές” στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το Συνέδριο – Κρίσιμη συνεδρίαση των 11 για το μοίρασμα των ρόλων – Αρχές εβδομάδας η νέα ΚΟ

 Νέες εσωκομματικές “φυλές” στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το Συνέδριο – Κρίσιμη συνεδρίαση των 11 για το μοίρασμα των ρόλων – Αρχές εβδομάδας η νέα ΚΟ

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκαθάρριση του τοπίου με τις μαζικές αποχωρήσεις φαίνεται ότι προς το παρόν έχει μπει φρένο στις εσωτερικές διεργασίες. Οι 11 βουλευτές που έχουν συνολικά ανεξαρτητοποιηθεί συνεδριάζουν σήμερα Κυριακή για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως όλα δείχνουν στις αρχές της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και η συγκρότηση της νέα ΚΟ με τους ρόλους που θα αναλάβουν. «Φαβορί» για επικεφαλής θεωρείται ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ υπάρχουν και μερικά πρόσωπα που θεωρείται πιθανό να τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά.

Συγκεκριμένα, κομβικό ρόλο αναμένεται να έχουν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχει κάποια θέση και η Έφη Αχτσιόγλου.

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν και χθες οι οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με μηνύματα κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Αρχικά ανακοινώθηκε η αποχώρηση από το κόμμα 50 μελών της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε συλλογικό τους κείμενο.Α

Αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και όπως ανακοινώθηκε ο γραμματέας και άλλα 31 μέλη της αποχώρησαν από το κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπέβαλλαν την παραίτηση τους από το όργανο 37 μέλη σε σύνολο 51 μελών.

«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έχει διαμορφώσεί ένα δυστοπικό τοπίο στη χώρα μας. Ο νέος πολιτικός χάρτης περιλαμβάνει μια ισχυροποιημένη Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ενισχυμένη την ακροδεξιά εντός του κοινοβουλίου. Με αυτή τη συνθήκη το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, με ακόμα πιο σκληρές αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές, αδιέξοδα για την κοινωνική πλειοψηφία και την ενίσχυση αντιδραστικών αντιλήψεων. Στον αντίποδα, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δείχνουν αποδυναμωμένες, ανήμπορες να ασκήσουν προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη κυριαρχία της δεξιάς, και αδύναμες να ανασυγκροτήσουν τον αντίπαλο πόλο εντός της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δείχνει να βρίσκεται μπροστά σε μια διαλυτική κρίση, πολιτική και ιδεολογική. Η μεγάλη ήττα των εθνικών εκλογών και η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα διαμόρφωσαν πρωτόγνωρες συνθήκες για το χώρο μας και ανέδειξαν μια σειρά προβλημάτων που ενυπήρχαν στο κόμμα μας. Η αναγκαία περίοδος ανασυγκρότησης εκκίνησε με την εκλογή του νέου Προέδρου. Μια διαδικασία που συλλογικά αποφασίσαμε, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, και το αποτέλεσμα της οποίας είναι προφανώς αποδεκτό. Η αλλαγή ηγεσίας και η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν δείχνει ωστόσο να μπορεί να αντιστρέψει την πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντιθέτως, η στρατηγική και μια σειρά ενεργειών του νέου προέδρου και της ηγετικής ομάδας δείχνουν να επιταχύνουν αυτή τη συνθήκη. Η νέα σελίδα για το χώρο μας, φαίνεται ότι διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, σε μια ξένη για εμάς κατεύθυνση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο αποχώρησης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με καθαρό εσωκομματικό τοπίο -τουλάχιστον προς το παρόν αναμένεται ύφεση- φαίνεται να επικεντρώνει στο αντιπολιτευτικό σχέδιο του για το κόμμα. Η ανάρτηση Κασσελάκη στο “X” για τους αποχωρήσαντες της κίνησης των 6+6 δείχνει πάντως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιλέγει την σκληρή γραμμή και ρητορική, ως μια στρατηγική συσπείρωσης του στενού ακροατηρίου του.

  • Παράλληλα αναζητεί συμμάχους και επιχειρεί ανοίγματα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διαφαινόμενη σύμπλευση με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά. Ενώ ιδιαιτέρως θετικά εκφράζονται στις δημόσιες παρεμβάσεις τους πρόσωπα από την κεντροδεξιά και… δεξιότερα όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Γιώργος Κύρτσος. Με τον τελευταίο μάλιστα υπήρξε συνάντηση γνωριμίας στις Βρυξέλλες σε πολύ καλό κλίμα. Την ίδια στιγμή η αιμορραγία συνεχίζεται.

Στο εσωκομματικό επίπεδο στο στόχαστρο υποστηρικτών του προέδρου έχει μπει τις τελευταίες ημέρες ο Διονύσης Τεμπονέρας. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κρίση και τις αποχωρήσεις. “Εχουν περάσει 2 μήνες σύντροφε πρόεδρε αλλά το κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μια πρόταση νόμου”, είπε απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο εγκάλεσε για την θέση περί αφορολόγητου για όλους στα 10.000.

Δεν είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με το κεφάλαιο, δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους”, πρόσθεσε. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι η αναφορά του σε δημιουργία “κέντρων και παράκεντρων” εκτός καταστατικού στα οποία, ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται συμμετάσχει. Η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα προκάλεσε, εκνευρισμό στην ηγετική ομάδα που εκφράστηκε στην συνέχεια με επιθετικές αναρτήσεις υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη στα Social Media.

Το νέο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ

Στον δρόμο προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαμορφώνονται τα “στρατόπεδα” και η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση.

Καταρχάς οι προεδρικοί με κορυφαία στελέχη τον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Τσίπρα οι οποίοι ως συνομιλητές του προέδρου δίνουν και τον τόνο στις παρεμβάσεις του. Στην ομάδα των σκληρών “προεδρικών” συγκαταλέγεται η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Πάνος Ρήγας και η Ελένη Αυλωνίτου. Κοντά στην ηγεσία βρίσκονται επίσης η Ρένα Δούρου και η Νίνα Κασιμάτη.

  • Ο Νίκος Παππάς που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών παίζει πιο αυτόνομο ρόλο, υποστηριζοντας τον πρόεδρο του κόμματος θεσμικά αλλά με μια διακριτική απόσταση από την ομάδα των “προεδρικών”.

Η ομάδα της παλιάς φρουράς, στελεχών που ήταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέργιος Καλπάκης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Τέλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας προβάλλει ως η βασική εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη υπερασπιζόμενος τις συνεδριακές αποφάσεις, τις ψηφισμένες θέσεις, τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος.Διπλα στον Τεμπονέρα βρίσκεται και ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας που βρέθηκε στο στόχαστρο του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του στην Κεντρική Επιτροπή, με το πολύπειρο στέλεχος να σηκώνει το γάντι.

Σχετικά Άρθρα