Η παρέμβαση Τσίπρα προς Κασσελάκη και Αχτσιόγλου- Ύστατη προσπάθεια ενότητας υπό την απειλή της διάλυσης- Μετρήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να “προσπερνά” τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 Η παρέμβαση Τσίπρα προς Κασσελάκη και Αχτσιόγλου- Ύστατη προσπάθεια ενότητας υπό την απειλή της διάλυσης- Μετρήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να “προσπερνά” τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Φωτογραφία SOOC

Το μήνυμα που μεταφέρεται από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη στο νέο του πολιτικό γραφείο στον 3ο όροφο της Λεωφόρου Αμαλίας 32 (απέναντι από το Ζάππειο) είναι σαφές και αποτυπώνει πλήρως την έντονη ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού για ραγδαία πολιτική απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπό το φάσμα της πλήρους διάσπασης.

Πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό έλεγαν πως “ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.”.

Το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή έγινε 24 ώρες μετά το δείπνο με τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη ενδεχομένως να εντάσσεται σε μία (ύστατη;) προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να αποφευχθεί η σύγκρουση της νέας ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου με την Έφη Αχτσιόγλου και τους υποστηρικτές της και την οριστική αποχώρησή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε το μήνυμα και δήλωσε ότι “τείνει χείρα φιλίας” προς τους διαφωνούντες, ενώ οι Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης συναντήθηκαν (σε καφέ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης), το πρωί της Τρίτης, με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

  • Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Νάσο Ηλιόπουλο, στέλεχος της ομάδας Αχτσιόγλου, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Λεωφόρο Αμαλίας ενώ είδε και τον Διονύση Τεμπονέρα το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως φαίνεται, οι κινήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως μία προσπάθεια να αποφευχθεί μία δεύτερη, μεγαλύτερη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση Τσίπρα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι όμως ακόμα άγνωστο εάν θα ανταποκριθούν στις προτροπές του οι δύο πλευρές. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρούν πως είναι πλέον αργά για “ανακωχή” και πως οι μαζικές πλέον αποχωρήσεις μεσαίων στελεχών σε όλη την Ελλάδα προδιαγράφουν την πορεία προς την διάσπαση.

Το “μαξιλάρι”

Ο πρώην πρωθυπουργός παρενέβη στην σκιά των δηλώσεων Κασσελάκη για το “μαξιλάρι” των 37 δισ., κάτι που προκάλεσε την οργή του, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα για την χρηστή διακυβέρνηση της περιόδου 2015-19, κυρίως, όμως, προβάλλεται ως επίτευγμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της ζώνης οικονομικής ασφάλειας που παραδόθηκε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκλήφθησαν είτε ως γκάφα και άγνοια βασικών οικονομικών παραμέτρων, είτε ως επιχείρηση “αποτσιπροποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ εμπνεύσεως, μάλιστα, του Παύλου Πολάκη που είχε επιτεθεί κατά το παρελθόν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα αυτό. Η παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη ήταν καθοριστική, αφενός γιατί εξήγησε τι ακριβώς είχε συμβεί τότε, αφετέρου ότι επρόκειτο για συλλογική απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα και όχι επιλογή Τσακαλώτου.

Η ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον έκδηλη και συνομιλητές του αναφέρουν πως εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξει αμέσως επανεκκίνηση με όρους ενότητας ίσως “το παιχνίδι έχει χαθεί”. Στην Κουμουνδούρου αλλά και στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού έχουν φτάσει τα πρώτα στοιχεία νέων μετρήσεων (μετά την Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), κάποιες από τις οποίες αναμένεται να εμφανίσουν το ΠΑΣΟΚ να προσπερνά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν κάτι τέτοιο παγιωθεί στις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα, δε, εάν υπάρξει νέα διάσπαση με αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, η πορεία είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Το μήνυμα Τσίπρα στον Στέφανο Κασσελάκη ήταν σαφές, το γεγονός δε ότι ο πρόεδρος του κόμματος επιμένει τις τελευταίες μέρες ότι “δεν έχει στενό κύκλο” δείχνει να έχει αντιληφθεί πως η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό του. Πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκαν εντολές σε Θεοδώρα Τζάκρη και Δώρα Αυγέρη να κατεβάσουν τους τόνους (έχουν μειώσει αισθητά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους), ενώ σχετικό μήνυμα έλαβε και ο Παύλος Πολάκης, αν και είναι πάντοτε αβέβαιο πως ο συντονιστής πλέον του κοινοβουλευτικού έργου θα το υιοθετήσει.

Οι μετρήσεις και το δίλημμα Αχτσιόγλου

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να αποχωρήσει μαζί με τους υποστηρικτές της. Το τελευταίο κείμενο με το οποίο τα στελέχη αυτής της ομάδας κατηγορούσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για “alt right πολιτική” θεωρήθηκε ως προαναγγελία της τελικής ρήξης και αποχώρησης. Ωστόσο, ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα είναι έντονος. Η ομάδα αριθμεί επτά τουλάχιστον βουλευτές και ενδεχομένως με την προσχώρηση τριών τουλάχιστον ακόμα που το σκέφτονται μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή (απαιτούνται 10 βουλευτές), ακόμα και χωρίς την συνδρομή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα.

Όμως, η ίδρυση νέου κόμματος θα είναι, όπως λένε στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, μία εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη πορεία, δίχως, μάλιστα, να μπορεί να εκτιμήσει κανείς τις επιδόσεις μιας τέτοιας κίνησης στις ευρωεκλογές. Δεδομένου, μάλιστα, ότι θα υπάρξει κατακερματισμός των συρρικνωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είναι μάλλον βέβαιο ότι θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση και θα προκαλέσει νέα αποδόμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα δεν θέλει να ηγηθεί ενός “κόμματος διασπαστών”, έχει αποφασίσει πως εάν κάνει το βήμα της αποχώρησης πρέπει να είναι ευκρινές πως το όποιο νέο κόμμα πρέπει να έχει ευκρινές στίγμα και πολιτικό σχέδιο.

Σχετικά Άρθρα