Ο Κασσελάκης ζήτησε συνάντηση με τον Τσίπρα- Ποιά ήταν η (ευγενική) απάντηση

 Ο Κασσελάκης ζήτησε συνάντηση με τον Τσίπρα- Ποιά ήταν η (ευγενική) απάντηση

H αποχώρηση του Γιώργου Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος που θα κρίνει πολλά για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άνοιξε οριστικά και μάλλον αμετάκλητα την “πόρτα του φρενοκομείου”. Η αγωνιώδης συμβιβαστική παρέμβαση του “Νέστορα” Γιάννη Δραγασάκη δεν φαίνεται ικανή να φέρει αποτελέσματα, καθώς τόσο οι “νεοπροεδρικοί” υπό τον Παύλο Πολάκη όσο και η “Ομπρέλα” του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν αποφασίσει να φτάσουν έως τα άκρα.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο εσωκομματικό πεδίο μάχης, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην Κουμουνδούρου, να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως πληροφορείται το libre η απάντηση ήταν ευγενικά αρνητική καθώς το timing δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Την διατύπωση του αιτήματος εκ μέρους του κ. Κασσελάκη επιβεβαίωσε και στενός συνεργάτης του.

Ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται, ως φαίνεται, πως ο ρόλος του εγγυητή της ενότητας δεν μπορεί να ασκηθεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Και όχι μόνο αυτό. Μία συνάντηση Τσίπρα-Κασσελάκη πριν την συνεδρίαση της Κ.Ε θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στο σπαρασσόμενο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που η πλευρά Κασσελάκη επέμενε στις διαγραφές θα φαινόταν σε κάποιους (με την γνωστή αναπαραγωγή τοξικότητας που γίνεται στα social media) ότι είχε λάβει “πράσινο φως” και από τον επί 15 χρόνια ηγέτη του χώρου και πρώην πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια συνάντηση θα αναιρούσε την ουδετερότητα που είναι αποφασισμένος να τηρήσει μέχρι τέλους στην γραμμή “εγώ αποχώρησα για να σας ανοίξω τον δρόμο, τώρα βρείτε τα μόνοι σας”.

Ο πρώην πρωθυπουργός προτίθεται να αποδεχθεί το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναλόγως των εξελίξεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από την “εθιμοτυπική” συνάντηση Τσίπρα-Κασσελάκη στην Βουλή, μετά την εκλογή του δευτέρου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος δεν έχει συναντήσει εδώ και καιρό κανένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές προσωπικότητες που επιδιώκουν να συνομιλούν μαζί του και να μοιράζονται κοινά ενδιαφέρον και αγωνίες. Η ανησυχία του για το μέλλον της κεντροαριστεράς και του πολιτικού υποκειμένου που έκανε κόμμα εξουσίας και κυβέρνηση είναι έκδηλη, ωστόσο επιμένει, όπως λένε εκείνοι που τον γνωρίζουν, να βλέπει την “μεγάλη εικόνα” των πολιτικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών με παρεμβάσεις μέσω θεσμικών και πολιτικών διαύλων που αναλογούν στο ότι κυβέρνησε επί περίπου πέντε χρόνια και διαμόρφωσε προφίλ και σχέσεις διεθνούς εμβέλειας.

“Είναι λογικό, ένας ηγέτης που πήρε ένα κόμμα του 3% και το έκανε κυβέρνηση και ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός για πέντε χρόνια, να αναμετράται πλέον με αυτό το ιστορικό βάθος. Πώς μπορεί ένας τέτοιος πολιτικός να εμπλακεί σε μία εσωκομματική διαμάχη με διαλυτικά φαινόμενα; Θεωρητικά, πάντοτε, μόνο η προοπτική επιστροφής στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να τον ενδιαφέρει, τέτοια προοπτική δεν υπάρχει, όμως, στο ορατό μέλλον”, λένε άνθρωποι εκτός πολιτικής που τον γνωρίζουν και διατηρούν επικοινωνία μαζί του.

Το νέο πολιτικό του γραφείο στην Λεωφόρο Αμαλίας είναι σχεδόν έτοιμο και από εκεί, απολαμβάνοντας την θέα προς τον Εθνικό Κήπο, τους Στύλους του Ολυμπίδου Διός και τον Υμμητό, σχεδιάζει τους επόμενους μήνες που, εκτός από την δραστηριότητά του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τις διεθνείς επαφές (που θα ενταθούν), θα περιλαμβάνουν την συγγραφή του βιβλίου-πολιτικού απολογισμού -θα εκδοθεί κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο του 2024-, και την οργάνωση μιας ευρείας δεξαμενής σκέψης που θα εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο. Η εξωτερική πολιτική, τα κοινωνικά ζητήματα, το μέλλον της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς αλλά και τα μεγάλα θέματα της κλιματικής κρίσης και της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσουν πεδία των παρεμβάσεών του…

Σχετικά Άρθρα