Λαβρόφ: Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 85%

 Λαβρόφ: Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 85%

Σειρά επαφών είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ στην Τεχεράνη όπου πραγματοποιήθηκε η Υπουργική Σύνοδος στο πλαίσιο της συμβουλευτικής πλατφόρμας 3+3 για τον Νότιο Καύκασο με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, καθώς η Γεωργία δεν παρέστη για άλλη μια φορά.

Ο Ρώσος Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση τόσο με τον Ιρανό Πρόεδρο όσο και με τον Ιρανό ομόλογό του καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την συνθήκη μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, η συνθήκη είναι έτοιμη περίπου στο 85%.

«Η προετοιμασία μιας νέας μεγάλης συνθήκης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Θα έλεγα, κατά 85% έχει ήδη συμφωνηθεί, απομένουν κάποια συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία υπάρχει ενεργή διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε.
«Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, δεν θα εμπλακώ. Για εμάς ήταν πάντα πιο σημαντικό να μην έχουμε τεχνητές προθεσμίες, αλλά το αποτέλεσμα. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατό τη Συνθήκη Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ρωσίας-Ιράν. «Σήμερα, παρεμπιπτόντως, σε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευση να ολοκληρώσουμε τις εργασίες για το νέο αυτό έγγραφο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Υπουργός δεν άφησε στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ και τον ρόλο της στον πόλεμο στη Γάζα. Σε ότι αφορά

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που παρεμβαίνουν στην παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «όσον αφορά τις προβλέψεις του Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με την παρέμβαση τρίτων δυνάμεων σε αυτή τη σύγκρουση, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη μεταξύ των ηγετών εκείνων που ήδη παρεμβαίνουν. Γι αυτό και στέλνουν δύο αεροπλανοφόρα στη ζώνη της σύγκρουσης, αρκετές χιλιάδες στρατιώτες μάχης, όπως καταλαβαίνω, με όλα τα απαραίτητα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων».

«Όσο περισσότερα είναι τέτοια προληπτικά βήματα από την πλευρά, ουσιαστικά, οποιουδήποτε κράτους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η σύγκρουση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τουρκική πρόταση για το σύστημα των εγγυητριών χωρών στη Μέση Ανατολή, ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του περισσότερες διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία.

«Πρόσφατα, οι Τούρκοι συνάδελφοί μας πρότειναν την ιδέα ότι οι χώρες που έχουν επιρροή στα μέρη της σύγκρουσης θα πρέπει να προσδιορίσουν κάποιου είδους εγγυητές, και αυτοί οι εγγυητές θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να ενωθούν και να συμφωνήσουν σε ορισμένες συστάσεις προς τα μέρη. Σήμερα ρώτησα τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ώστε να εμπλουτίσουν αυτή την ιδέα».

«Θα δούμε», πρόσθεσε ο Λαβρόφ και τόνισε ότι η «σκέψη» προς τη συλλογική δράση είναι σωστή, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες μονομερούς διαμεσολάβησης είναι απίθανο να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση.

«Η Ρωσία ήταν μέρος του μηχανισμού διαμεσολάβησης με τη μορφή μιας τετράδας διεθνών διαμεσολαβητών, η Ρωσία παραμένει έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο για να σταματήσει η αιματοχυσία και να προχωρήσει η συζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» εξήγησε.

Για τα βήματα Τουρκίας και Ρωσίας στην επίλυση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης ο Λαβρόφ είπε ότι σύμφωνα με όσα είπε ο Χακάν Φιντάν, η Άγκυρα σχεδιάζει να καλέσει τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να εξετάσουν την ιδέα να συμμετάσχουν στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ βάσει ενός συστήματος εγγυητριών χωρών για κάθε ένα από τα μέρη, οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των όρων του διακανονισμού».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία διατηρεί κανονικές σχέσεις τόσο με την Παλαιστίνη όσο και με το Ισραήλ, υπενθυμίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν έχει τονίσει πάντα στις διεθνείς ομιλίες του για τη Μέση Ανατολή, την ιδιαίτερη δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ. Υπάρχουν ενάμισι ή και δύο εκατομμύρια πολίτες μας και καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ειρήνη».

Αλλά η ειρήνη, τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χρειάζεται όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στους γείτονές του – τη Συρία, το Ιράν και, ειδικότερα, την Παλαιστίνη, η οποία «για περισσότερα από 75 χρόνια δεν επιτρέπεται να δημιουργήσει το δικό της κράτος, όπως όλη η προοδευτική ανθρωπότητα αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 του περασμένου αιώνα».

Σχετικά Άρθρα