Μπλίνκεν: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για όσα κατέστρεψε στην Ουκρανία

 Μπλίνκεν: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για όσα κατέστρεψε στην Ουκρανία

Η Ρωσία «πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση αυτών που ο Πούτιν κατέστρεψε» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σε ομιλία του ενώπιον φοιτητών στο Κίεβο. «Αυτό απαιτεί το διεθνές δίκαιο και αυτό αξίζει ο ουκρανικός λαός» τόνισε δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει την «πρόθεση» να χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτόν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην G7 (την Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη) ώστε να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές που ο Πούτιν συνεχίζει να κάνει».

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και ο Ντμίτρο Κουλέμπα γευμάτισαν νωρίτερα στο Κίεβο, σε μια πιτσαρία που άνοιξε ένας βετεράνος του πολέμου με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη-έκπληξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στοχεύει να καθησυχάσει τη χώρα για τη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα υποδέχθηκε τον Μπλίνκεν στην είσοδο του καταστήματος κι έπειτα από έναν θερμό χαιρετισμό, οι δύο άνδρες πέρασαν περίπου 40 λεπτά στο εσωτερικό απολαμβάνοντας μία πίτσα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο.

«Πρέπει να πω ότι ως γνώστης της πίτσας, όπως είναι οι περισσότεροι Αμερικανοί, πιστεύω πως η πίτσα εδώ είναι εξαιρετική. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επίσκεψης στο Κίεβο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε καθίσει με τον Κουλέμπα σε ένα εστιατόριο McDonald’s, για να χαιρετίσουν την επιστροφή της αλυσίδας ταχυφαγείων στην Ουκρανία, μετά το κλείσιμό της που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτήν τη φορά, επέλεξαν ένα κατάστημα της αλυσίδας Veterano Pizza, που δημιουργήθηκε το 2015 από έναν Ουκρανό, ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, τους οποίους στήριζε στρατιωτικά η Μόσχα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ορισμένοι άνθρωποι είχαν ασκήσει κριτική σε βάρος μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διότι σε είχα πάει στα McDonald’s και όχι σε ένα ουκρανικό εστιατόριο. Διορθώνουμε επομένως την κατάσταση και συμπληρώνουμε το McDonald’s με μια πιτσαρία που ίδρυσαν Ουκρανοί βετεράνοι και έχει αναδειχθεί σε θρυλική τοποθεσία», εξήγησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ένοπλοι φρουροί στέκονταν στην είσοδο του εστιατορίου κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Μετά το γεύμα τους, ο Άντονι Μπλίνκεν περπάτησε έως ένα καφέ, για να συναντήσει εκεί εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Ουκρανίας.

Κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία Μαϊντάν, την οποία διέσχισε συνοδευόμενος από δημοσιογράφους και σταμάτησε για λίγο μπροστά από ένα αυτοσχέδιο μνημείο αφιερωμένο στους στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στη ρωσική εισβολή, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες μικρές σημαίες της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε στο Κίεβο σήμερα νωρίς το πρωί για να διαβεβαιώσει την Ουκρανία για την άφιξη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, που καθυστέρησε για μήνες από τις διαμάχες στο Κογκρέσο.

Σχετικά Άρθρα