Ιράν: Πόσο πραγματικοί είναι οι φόβοι να εμπλακεί σε μια πολεμική σύρραξη αν κλιμακωθεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

 Ιράν: Πόσο πραγματικοί είναι οι φόβοι να εμπλακεί σε μια πολεμική σύρραξη αν κλιμακωθεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Σύμφωνα με το Al-monitor.com, το Ιράν βασίζεται στη λογική του έμμεσου πολέμου με το Ισραήλ. Άλλωστε αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα αντιληφθεί πως αποφεύγουν κάθε συζήτηση για άμεση ιρανική αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Όμως από την ώρα που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Ιράν – ως ένας από τους βασικούς συμμάχους της ένοπλης οργάνωσης – έχει ξεκινήσει μία διπλωματική εκστρατεία με μόνο στόχο την απομόνωση του Ισραήλ. Η Τεχεράνη τις τελευταίες δεκαετίες έχει καλλιεργήσει, χρηματοδοτήσει και εξοπλίσει ένα δίκτυο συμμάχων που μόνο στόχο έχει να εδραιώσει την περιφερειακή επιρροή της.

Σε ομιλία του, την περασμένη Τρίτη, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ανέφερε ότι «Κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις δυνάμεις της αντίστασης εάν το σιωνιστικό καθεστώς αρνηθεί να σταματήσει τις επιθέσεις του». Ο ανώτατος ηγέτης αναφερόταν στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στους Χούθι της Υεμένης και στις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ, μεταξύ άλλων σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων, που χαιρετίζονται από το Ιράν ως «άξονας της αντίστασης.»

Με τις πυραυλικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ που πιστεύεται ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, η λιβανέζικη πολιτοφυλακή αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ. Μετά από συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον ηγέτη της ομάδας, Χασάν Νασράλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μίλησε με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

  • «Μου είπαν ότι οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για οποιαδήποτε άμεση αντιπαράθεση με το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Amir-Abdollahian. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν το Ισραήλ προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη επίθεσή του στη Γάζα, αυτό θα ωθούσε τους υποστηρικτές του Ιράν να εμπλακούν και στο τέλος να αναγκάσουν το Ισραήλ σε παραχώρηση εδαφών.

Η διατήρηση του εχθρού σε απόσταση μέσω μαχών πέραν των συνόρων του Ιράν αποτελεί κρίσιμο δόγμα στην ατζέντα της Τεχεράνης για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Βάσει της πολιτικής αυτής, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Εάν αποτύχουμε να υπερασπιστούμε τη Γάζα σήμερα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βόμβες που θα πέσουν σε παιδικά νοσοκομεία στις δικές μας πόλεις.»

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε την Τετάρτη ένα ρεπορτάζ, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς οι υποστηρικτές της Τεχεράνης θα μπορούσαν να κατακλύσουν το Ισραήλ από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Χεζμπολάχ θα ξεκίναγε την επίθεση από τον βορρά, οι Χούθι της Υεμένης από τον νότο και οι πολιτοφυλακές που εδρεύουν στο Ιράκ και τη Συρία από την ανατολή και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να κατακλύσουν το Ισραήλ με καταιγισμούς πυραύλων και ρουκετών ιρανικής κατασκευής. «Η σκανδάλη θα μπορούσε να τραβηχτεί τις επόμενες ημέρες», αναφέρει η έκθεση.

  • Παρ’ όλα αυτά, αν δει κανείς τις δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων θα αντιληφθεί ότι οι ίδιοι επιλέγουν ιδιαίτερα προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιούν. Συνεχίζουν να μιλούν για «ανεξάρτητες ομάδες αντίστασης» και αποφεύγουν κάθε συζήτηση για άμεση ιρανική αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Παρά την τυπικά εμπρηστική αντι-ισραηλινή και αντιαμερικανική ρητορική σε περιόδους περιφερειακής κλιμάκωσης, η ιρανική ηγεσία έχει στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπεράσει κάθε πειρασμό να σπεύσει σε σύγκρουση.

Η σειρά δολοφονιών ιρανών επιστημόνων πυρηνικών και πυραυλικών συστημάτων και οι επιθέσεις δολιοφθοράς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που αποδόθηκαν στο Ισραήλ κατά την τελευταία δεκαετία δεν οδήγησαν ούτε μία φορά το Ιράν σε στρατιωτική σύγκρουση μαζί του.

  • Σε περίπτωση ενός διευρυμένου πολέμου, το Ιράν μπορεί επίσης να υπολογίζει σε έναν βαθμό υποστήριξης από τη Ρωσία και την Κίνα, βασικούς συμμάχους που αρνήθηκαν να καταδικάσουν δημοσίως τη Χαμάς για τη δολοφονία εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών.

Οι δύο αυτές χώρες ενισχύουν όλο και περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία με την Ισλαμική Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων κοινών ασκήσεων σε διεθνή ύδατα. Ενώ αρνείται να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τεχεράνη απειλεί εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει το χαρτί του πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Εν μέσω της κλιμάκωσης Ισραήλ-Χαμάς, οι Ιρανοί σκληροπυρηνικοί προτείνουν το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, της πιο σημαντικής και στρατηγικής οδού στον κόσμο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο. Το Ιράν επιδιώκει να προωθήσει την ατζέντα του και να αποκτήσει το πάνω χέρι σε οποιαδήποτε περιφερειακή σύγκρουση με το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενο την εγγύτητά του στο στενό.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οποιοδήποτε κλείσιμο της κρίσιμης υδάτινης οδού – που θα στείλει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και θα προκαλέσει νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές – θα μπορούσε να επηρεάσει τρομερά την τελική εξέλιξη των πραγμάτων

Σχετικά Άρθρα