Μητσοτάκης: Θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου

 Μητσοτάκης: Θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου

Το μήνυμα προς τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ ότι «θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου», έστειλε ο πρωθυπουργός από το  άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται στη Γρανάδα της Ισπανίας. Ο Κυρ.Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει πετύχει η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας, στο RRF, στο θέμα της ενέργειας, στη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ε.Ε. στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα

Διότι, όπως είπε, «πρέπει πρώτοι εμείς να αναγνωρίσουμε τη γεωπολιτική μας θέση», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά».

Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι και η Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών – μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει σήμερα ότι η χώρα μας ως κράτος – μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί αν συμβάλλει στη σχετική συζήτηση με αυτή την εμπειρία.

Για το μεταναστευτικό αναμένεται να επαναλάβει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την κλιματική αλλαγή θα επιμείνει στο ότι τα θέματα αυτά πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα.

Για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων η ελληνική θέση πλησιάζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή ότι χρειάζεται μια ευελιξία, ώστε τα κράτη μέλη να χαράσσουν τη δική τους δημοσιονομική διαδρομή για να πετύχουν δημοσιονομική προσαρμογή.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο του CNBC, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, όσον αφορά το ζήτημα της βοήθειας στην Ουκρανία

Ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Δεκέμβριο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που θέτει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφορούν τόσο στο οικονομικό ζήτημα όσο και στον τρόπο λήψης αποφάσεων. 

Σχετικά Άρθρα