Αναδρομικά συντάξεων: Διακριτικές αποστάσεις Μαρινάκη από τις δηλώσεις Γεωργιάδη

 Αναδρομικά συντάξεων: Διακριτικές αποστάσεις Μαρινάκη από τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Πολιτικές αντιδράσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί επιστροφής των συντάξεων των δικαστικών στα προ μνημονίων επίπεδα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω της ΕΡΤ, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις χθεσινές διαρροές από το ΥΠΟΙΚ με τις οποίες μπήκε φρένο στην όποια συζήτηση, αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού πάνω από όσους επιθυμήσουν να προβούν σε ανάλογες διεκδικήσεις.

Μάλιστα, δήλωσε ότι «τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική» και πως «αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια». Πρότεινε μάλιστα όποτε υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις να μπαίνει… εφάπαξ φορολογία στους πολίτες.

Για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ρωτήθηκε στο σημερινό μπρίφινγκ ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, όμως, έδειξε ότι μάλλον η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει το θέμα από την επικαιρότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα σεβασμού προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά δύο προσφεύγοντες και συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης και άρα δημοσιονομικής ανησυχίας.

Έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας «για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών και δεν θα έπρεπε να υπάρχει», δήλωση που είναι προσεκτική, αλλά ανοιχτή σε διαφορετικές ερμηνείες.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Γεωργιάδης εκφράζει προσωπικές αόψεις ή μιλά ως υπουργός

Για το θέμα, ωστόσο, υπάρχει ήδη πολιτική αντίδραση με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί το Μαξίμου να πάρει θέση για το εάν ο Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζει προσωπικές απόψεις ή μιλά ως υπουργός και να ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις εάν «σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

«Βάσει αυτής της αρχής, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται, να συμμορφώνεται και να εκτελεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις αδιακρίτως, όχι μόνον αυτές που αφορούν στους συνταξιούχους δικαστές, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν δικαιωθεί από αυτή και ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους» σημειώνει η Δώρα Αυγέρη.

Εκτός από τις ακραίες δηλώσεις για τα δικαστήρια και τη δημοσιονομική πολιτική, πάντως, ο υπουργός Εργασίας πήγε κι ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει να επιβάλλεται εφάπαξ φόρος στους πολίτες σε περίπτωση που τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος.

Δήλωσε χαρακτηριστικά «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι, αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει. Όταν βγαίνει μία απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς, δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».

Σχετικά Άρθρα