Οι κορυφαίες στιγμές του σπουδαίου Γιάννη Ιωαννίδη – Οι κόντρες, οι ατάκες και τα τρόπαια – Πότε και που θα γίνει η κηδεία του

 Οι κορυφαίες στιγμές του σπουδαίου Γιάννη Ιωαννίδη – Οι κόντρες, οι ατάκες και τα τρόπαια – Πότε και που θα γίνει η κηδεία του

Ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του έχασε το ελληνικό μπάσκετ καθώς σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80. Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000). Ο Γιάννης Ιωαννίδης κατέβηκε και στον πολιτικό στίβο και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.

Συλλέκτης τροπαίων αλλά χωρίς ευρωπαϊκό στέμμα

O Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Ως παίκτης αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα του Άρη το 1959. Η καριέρα του ως παίκτης διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες, όμως από μικρή ηλικία είχε δείξει την τάση του για την προπονητική. Παράλληλα με τη φοίτησή του στη γεωπονική σχολή, υπήρξε αθλητής και και προπονητής του Εργοτέλη, το 1977, χωρίς να έχει «κρεμάσει ακόμη τα παπούτσια του».

Σε συλλογικό επίπεδο ως προπονητής κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996), 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994). Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998). Υπήρξε επίσης προπονητής στον Γ.Σ. Λάρισας (1979-81).

ioannidis12_6983c.jpg

Ως προπονητής του Άρη, οδήγησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην κατάκτηση των πρωταθλημάτων του 1979, του 1983 και τα πέντε σερί από το 1985 μέχρι το 1990. Από το 1991 στον Ολυμπιακό, ο Ιωαννίδης δημιούργησε μία μεγάλη ομάδα που πρωταγωνίστησε στην Ελλάδα, ενώ έβαλε τα… θεμέλια και για το “triple crown” του 1997, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να τον έχει διαδεχτεί στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» τη σεζόν 1996-97. Τέσσερα σερί πρωταθλήματα από το 1993 μέχρι το 1996, δύο τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1994, 1995), ήταν όσα κατέκτησε με τον Ολυμπιακό ο Γιάννης Ιωαννίδης μέχρι να αποχωρήσει το 1996 για την ΑΕΚ.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο φάιναλ φορ της Euroleague. Τις πρώτες 3 φορές με τον Άρη επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ το κατάφερε τις επόμενες 3 φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), γνωρίζοντας όμως και τις 3 φορές την ήττα στον τελικό.

Εκρηκτικός χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και προληπτικός

Ο «ξανθός» υπήρξε ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003. Το 2003 καθοδήγησε την εθνική Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, όπου η «επίσημη αγαπημένη» κατέλαβε την 5η θέση.

Η κάθοδος στον πολιτικό στίβο

Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Θρυλικά ξεσπάσματα – Εκρηκτικές στιγμές του «ξανθού»

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας σε Άρη, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Γ.Σ. Λάρισας και Εθνική Ομάδα, υπήρχαν στιγμές που ο Γιάννης Ιωαννίδης φώναζε σε έξαλλη κατάσταση σε δημοσιογράφους που τον εμπόδιζαν να κάνει τη δουλειά του, σε διαιτητές όταν θεωρούσε ότι τον αδικούσαν, αλλά και στους παίκτες του όταν δεν εφάρμοζαν τις οδηγίες που τους έδινε από τον πάγκο.

Επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος και με… γαλλικά στους παίκτες του στα τάιμ άουτ. Πάντως, ο ίδιος θεωρείται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, μάλιστα, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του χαρακτήρα του.

  • Όταν είχε πετάξει μπουκάλι στον Γιώργο Σιγάλα

Ο Γιώργος Σιγάλας, την ώρα που καθόταν στον πάγκο, σε αγώνα για την Ευρωλίγκα το 1994, μεταξύ Μπενετόν Τρεβίζο – Ολυμπιακού ένιωσε την οργή του Γιάννη Ιωαννίδη. Χαρακτηριστικά, ο παίκτης των «ερυθρολεύκων» δέχτηκε μπουκάλι από τον προπονητή του.

  • Τα… γαλλικά του Γιάννη Ιωαννίδη

Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του Γιάννη Ιωαννίδη είχαν και… απόχρωση γαλλικών. Ειδικότερα, σε αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ το 1993, ο προπονητής πήρε το μικρόφωνο και απευθύνθηκε με τον δικό του τρόπο, στους οπαδούς των «ερυθρολεύκων».

  • Το σακάκι στον Σταύρο Τσανίδη

Ύστερα από ένα φάουλ που δεν άρεσε στον Γιάννη Ιωαννίδη, ο – τότε – προπονητής του Ολυμπιακού, έβγαλε το σακάκι του και προέτρεπε τον Κομοτηναίο διαιτητή, Σταύρο Τσανίδη, επιδεικτικά να το πάρει κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου του 1993.

Δείτε βίντεο με τα εκρηκτικά ξεσπάσματά του:

Γιάννης Ιωαννίδης:«Είχε τον Θεό μαζί του!»

Μπορεί ο Γιάννης Ιωαννίδης, που «έφυγε» την Τετάρτη (04/10) από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, να κατέκτησε ως προπονητής 12 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Ελλάδας, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να σηκώσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο παρότι βρέθηκε έξι φορές σε Final Four.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες τρεις φορές με τον Άρη επί τρία συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Final Four. Παρ’ όλα αυτά, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης το κατάφερε τις επόμενες τρεις φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), υπέστη ισάριθμες ήττες στον τελικό.

Έτσι, σε σχετική συνέντευξή του στο SPORT 24, τον Μάρτιο του 2018, ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε πει ότι δεν τον είχε ενοχλήσει πως δεν κατέκτησε ποτέ ευρωπαϊκό τίτλο, τονίζοντας το εξής: «Το θέμα είναι τι φτιάχνεις, όχι τι παίρνεις! Ποιος μπορεί να πάει κάπου και σε χρόνο μηδέν να πετυχαίνει κατευθείαν καλύτερη ομάδα; O “Ντούντα” ήταν στον ΠΑΟΚ. Δεν ήταν καλύτερη ομάδα ο ΠΑΟΚ; Δεν το πήρε».

Ακόμα, ο ίδιος είχε συμπληρώσει: «Ξέρεις τι είπα στους παίκτες; Η ομάδα είναι οικογένεια και επειδή ο προπονητής είναι μέλος της, το σωστό σαν οικογένεια είναι όταν πω ότι θα σταματήσω, πρώτα να το μάθουν οι παίκτες και μετά οποιοσδήποτε άλλος. Όταν έπαιζε ο ΠΑΟΚ στο Final Four του 1993 και μετά θα αναμετρούνταν με τον Ολυμπιακό, τους είπα πως δεν με ενδιαφέρει να σας πω για το εάν θα κερδίσουμε ή εάν θα χάσουμε γιατί θα κερδίσουμε. Το είχα σίγουρο! Τους είπα, όμως, μόνο ένα πράγμα. Εάν φάω 50 πόντους από αυτή την ομάδα, σταματάω την καριέρα μου σαν coach. Κερδίσουμε – χάσουμε. Το παιχνίδι έληξε 57-48! Κέρδισε ο Ολυμπιακός και πήγαμε στον τελικό. Εγώ ο,τι έκανα, ήταν όλα δικά μου. Πες μου έναν προπονητή που έκανε κάτι! Ο καλύτερος φαίνεται πως είναι ο Ομπράντοβιτς, ο οποίος παίρνει τους καλύτερους παίκτες. Στο πρώτο του ευρωπαϊκό με την Παρτιζάν που δεν είχε τους μεγάλους παίκτες, είχε τον Θεό μαζί του!».

Γκάλης: Έφυγε ο μεγάλος μου αδερφός

Με ανάρτησή του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, o Nίκος Γκάλης, εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο του προπονητή του, στον Άρη, Γιάννη Ιωαννίδη, με τον οποίο κατέκτησαν πολλούς τίτλους στην Ελλάδα. «Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής,» έγραψε ο «γκάνγκστερ».

ioannidis2_2aa30.jpg

Αναλυτικά, ο Νίκος Γκάλης έγραψε για τον θάνατο του Ιωαννίδη:

«Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής.

Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου… ».

ΕΟΚ: Έφυγε μία σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, σε ηλικία 78 ετών.

Στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΕΟΚ αναφέρει:

«Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο «ξανθός» όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρο Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε διατελέσει δύο φορές στην καριέρα του προπονητής της Εθνικής ανδρών, στην οποία είχε συμμετάσχει και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Συνέδεσε το όνομά του με τον Αρη, διέγραψε ξεχωριστή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο πιο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ενώ είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε εκλεγεί βουλευτής και διατελέσει και Υφυπουργός Αθλητισμού».

Ολυμπιακός: Αναμορφωτής της ομάδας μας

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη. Από το 1991 στον Ολυμπιακό, ο Ιωαννίδης δημιούργησε μία μεγάλη ομάδα που πρωταγωνίστησε στην Ελλάδα, ενώ έβαλε τα… θεμέλια και για το “triple crown” του 1997, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να τον έχει διαδεχτεί στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» τη σεζόν 1996-97. Τέσσερα σερί πρωταθλήματα από το 1993 μέχρι το 1996, δύο τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1994, 1995), ήταν όσα κατέκτησε με τον Ολυμπιακό ο Γιάννης Ιωαννίδης μέχρι να αποχωρήσει το 1996 για την ΑΕΚ.

«Αναμορφωτής της ομάδας μας ο Γιάννης Ιωαννίδης» αναφέρει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ολυμπιακός:

ioannidis_0da0f.jpg

«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

«Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.

Καλό ταξίδι… ».

Άρης: Πού πας ξανθέ;

ioannidis3_88773.jpg

Με φορτισμένη συναισθηματικά ανάρτηση εκφράστηκε για την απώλεια σήμερα του Γιάννη Ιωαννίδη η ΚΑΕ Αρης. Οι «κιτρινόμαυροι», μέσω της επίσημης σελίδας του στο διαδίκτυο, ανέφεραν:

«Πού πας, «Ξανθέ»; Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον Άρη Αυτοκράτορα; Ανίκητο; Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό; Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη; Πώς θα είναι ίδιος ο Άρης χωρίς εσένα στη ζωή; Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του Άρη. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο Αρης δεν θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο Άρης δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο Αρης που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο Αρης που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο Αρης που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου Αρης. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» Αρη Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου… ».

ioannidis9_c6c5c.jpg

ΑΕΚ: Αθάνατος

Η Ένωση υπήρξε το μπασκετικό σπίτι του θρυλικού τεχνικού από το 1996 μέχρι το 1998, οδηγώντας την μέχρι τον τελικό της Α1 και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το ποστ της ΚΑΕ ΑΕΚ αναφέρει:

«Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο…
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ‘έφυγε’.
Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η ‘Βαρκελώνη 1998’, ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.

Ο ‘Ξανθεός’ – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, ‘Πατριάρχη’ του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί.

Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Αθάνατος, ‘Ξανθεέ’!».

ioannidis10_c29c0.jpg

ΕΣΑΚΕ: Ο «ξανθός»… σφράγισε με την παρουσία του μια εποχή

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην σύζυγο του Γιούλα, την κόρη του Θεοδώρα και σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν από τους ανθρώπους που καθόρισαν την εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ από την δεκαετία του ’60 και μετά, αρχικά ως αθλητής του Άρη και στην συνέχεια σαν αρχιτέκτονας του Άρη των τίτλων της δεκαετίας του ’80 που «σύστησε» το άθλημα στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τις αξέχσατες Πέμπτες, της «αναγέννησης» του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και ως προπονητής της Εθνικής ομάδας και του Γυμναστικού Λάρισας.

ioannidis11_796d1.jpg

Με την αγάπη του για το μπάσκετ, την ισχυρή προσωπικότητα του και τις γνώσεις του ξεχώρισε και έγινε ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους Πρωταθλήματος Ελλάδας στην ιστορία, με 12.

Ο «ξανθός»… σφράγισε με την παρουσία του μια εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Ήταν από τους στυλοβάτες της καλύτερης περιόδου που έζησε το άθλημα στην χώρα μας και αναμφίβολα το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.

Πριν την έναρξη των αναμετρήσεων της 1ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Basket League της σεζόν 2023-24 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη ενώ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ θα παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος.

Καλό ταξίδι ξανθέ…».

Την Παρασκευή η κηδεία στη Θέρμη Θεσσαλονίκης – Η επιμνημόσυνη δέηση στη Βούλα

Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής του μπάσκετ «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης θα κηδευτεί την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Παραμονή της ταφής, την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ συγγενείς, φίλοι και γενικά άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.

Μητσοτάκης: Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη

Ο πρωθυπουργός, μέσω ανάρτησής του, αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος, όπως έγραψε, «θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη ”ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας».

«Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Ο θρυλικός ”ξανθός” έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη ”ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας.

Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Στέφανος Κασσελάκης: Ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

“Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα.
Στη φωτογραφία, δύο θρυλικοί παίκτες, κι ανάμεσά τους ο θρύλος που έπαιζε από τον πάγκο.
Αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη”, έγραψε στην ανάρτησή του για τον Γιάννη Ιωαννίδη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

Καραμανλής: Με βαθειά συγκίνηση αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη:

«Με βαθειά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη.

Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων. Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Νίκος Ανδρουλάκης: Συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος

“Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

Σχετικά Άρθρα