Χρυσοχοΐδης: Υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα

 Χρυσοχοΐδης: Υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα

Επετειακή εκδήλωση για τα για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας διοργάνωσε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με μεγάλη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των ελληνικών εταιρειών φαρμάκου, επιχειρηματικών παραγόντων και εκπροσώπων των κομμάτων.

Οι 9 δεκαετίες συνεχούς παρουσίας της ΠΕΦ –από την ίδρυσή της το 1933– δίπλα στον Έλληνα ασθενή, έκαναν ιδιαίτερα ξεχωριστή την εκδήλωση, που η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αφιέρωσε στους ιδρυτές του κλάδου, εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια για το σημερινό οικοδόμημα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Την εκδήλωση -που παρουσίασε ο Νίκος Χατζηνικολάου- χαιρέτισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό. Παρών ήταν και ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

3 πρόσωπα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που “σημάδεψαν” τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη 

Χωρίς πρόθεση να κάνει εκτενείς δηλώσεις σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης της ΠΕΦ, αναφέρθηκε με εμφανή νοσταλγική διάθεση σε 3 προσωπικότητες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που έχουν χαραχτεί στη μνήμη και τη συνείδησή του από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας.

Ανατρέχοντας αρκετά χρόνια πριν, όταν ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εμπορίου και κατόπιν Ανάπτυξης, το «βάπτισμα του πυρός» όπως ο ίδιος είπε, γνώρισε σπουδαίους ανθρώπους, πρόσωπα που «σημάδεψαν» την εποχή εκείνη και παραμένουν στη μνήμη του: Τον μαχητικότατο, αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο, που έδειχνε μεγάλο σεβασμό στον θεσμό του υπουργού και στο πρόσωπο του κ. Χρυσοχοΐδη, τον σκληρό και διεκδικητικό Σταύρο Δέμο, και τον πολύ νεαρό, τότε, συνεσταλμένο, ευγενή, διεκδικητικό, που πάντα είχε τη λογική της «ανοιχτής πόρτας», Θεόδωρο Τρύφων, τον σημερινό πρόεδρο της ΠΕΦ.

Η Ελλάδα αποτελεί μία θετική εξαίρεση στην Ευρώπη

Αυτή η θετική εξαίρεση δεν είναι άλλη από την παραγωγική ικανότητα της χώρας στον τομέα του φαρμάκου, την οποία σχολιάζοντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερήφανοι γιατί η Ελλάδα δεν είναι ο κανόνας. Είναι η εξαίρεση στην Ευρώπη. Διαθέτει σπουδαία παραγωγική βάση στη Φαρμακοβιομηχανία. Το ζω τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Πόσο προνομιακή είναι η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, αναζητούν κάθε μέρα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν υπάρχουν. Όμως υπάρχουν εδώ, στη χώρα μας, από σπουδαίες ελληνικές επιχειρήσεις».

Υψηλή προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας. Θα διαθέσουμε όλα τα μέσα και όλη την πολιτική μας θέληση με σχέδιο προκειμένου να οργανώσουμε περαιτέρω την επέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε επιτέλους μία Εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα προϊόντα που έχει ανάγκη η υγεία των Ελλήνων πολιτών και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τη βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να μεγαλώσουμε πολύ! Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό μας. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες! Να φτάσουμε την Ιρλανδία, να φτάσουμε χώρες, οι οποίες έχουν αποκτήσει (δυνατότητες) για λόγους όχι τυχαίους, αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν. Να αποκτήσουμε μία τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες». Κλείνοντας απηύθυνε από το βήμα πρόσκληση σε όλους τους παράγοντες και εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που ήταν παρόντες «να συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Θα χρειαστούμε τη διαβούλευση, τη συνεννόηση, τη συμμετοχή σας. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε ένα νέο σχέδιο βασισμένο σε μία Εθνική φαρμακευτική πολιτική!».

«Να μεγαλώσουμε. Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό και έχουμε μεγάλες δυνατότητες να φτάσουμε την Ιρλανδία. Να φτάσουμε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει για λόγους -όχι τυχαίους- αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν να αποκτήσουν μια τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες.

Σας καλώ λοιπόν όλους να συμμετάσχετε σ’ αυτή την προσπάθεια, θα χρειαστούμε τη διαβούλευση, τη συνεννόηση και τη συμμετοχή σας. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε ένα νέο σχέδιο βασισμένο σε μια Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα