ΕΛΑΣ: Ανοχή τέλος στις καταλήψεις – Εισβολή στα ΑΕΙ χωρίς “ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις”

 ΕΛΑΣ: Ανοχή τέλος στις καταλήψεις – Εισβολή στα ΑΕΙ χωρίς “ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις”

Ανοχή τέλος θα επιδεικνύει στο εξής η Ελληνική Αστυνομία σε περιπτώσεις καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων και έκνομων ενεργειών γύρω από αυτές. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ που μίλησαν στον ΣΚΑΪ και τον Μιχάλη Τεζάρη τα στελέχη της ΕΛΑΣ σχολιάζουν πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δυο επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη και στο ΑΠΘ σε διάστημα εννέα ωρών.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο εξής όταν οι αστυνομικοί διαπιστώνουν φθορές εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ή επεισόδια γύρω από αυτά, θα παρεμβαίνουν χωρίς χρονοτριβή και δίχως ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις. Όταν διαπιστώνονται επεισόδια οι αστυνομικοί θα παρεμβαίνουν άμεσα.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται ενοχλημένος με την αδράνεια που επέδειξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σε κάποιες περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου. Μάλιστα, η αγανάκτηση των πολιτών φαίνεται πως χτύπησε «ευαίσθητες χορδές» στελεχών της Κατεχάκη που διαπιστώνουν πρόθεση «μπαχαλοποίησης» της κοινωνίας από μερίδα ατόμων με πρόσχημα το νόμο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

Συνελήφθησαν οι τρεις προσαχθέντες στην αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή των τριών ατόμων, ενός Αργεντινού, μιας Σουηδής και ενός Έλληνα, που εντοπίστηκαν το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, σε βάρος των τριών σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ενώ η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ – Πάνω από 50 προσαγωγές

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (16/3) στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Nωρίτερα άτομα επιχείρησαν να αφαιρέσουν τις λαμαρίνες που έχουν τοποθετηθεί στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στον χώρο της πρώην κατάληψης Βιολογικού.
Σε πάνω από 50 προσαγωγές προχώρησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, μετά την επέμβαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ισχυρές αστυνομίες δυνάμεις των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημίου λίγο πριν τις 4 και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στην πλατεία Χημείου. Σε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αστυνομική επιχείρηση καλεί στις 8μμ στην Καμάρα, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής.

Σχετικά Άρθρα