Λιβύη: “Δεν ήταν σύγκρουση, ήταν έκρηξη” – Θρίλερ για το φορτίο που μετέφερε η ελληνική αποστολή – Ερωτηματικά για την στάση του ΓΕΕΘΑ-Όχημα μεγάλου κυβισμού γεμάτο καύσιμα χτύπησε το λεωφορείο

 Λιβύη: “Δεν ήταν σύγκρουση, ήταν έκρηξη” – Θρίλερ για το φορτίο που μετέφερε η ελληνική αποστολή – Ερωτηματικά για την στάση του ΓΕΕΘΑ-Όχημα μεγάλου κυβισμού γεμάτο καύσιμα χτύπησε το λεωφορείο

Στο φως  έρχονται λεπτομέρειες για το πώς συνέβη το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Τα στοιχεία σοκάρουν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.. «Δεν ήταν σύγκρουση, ήταν έκρηξη», υποστηρίζουν επιβαίνοντες στο μοιραίο πούλμαν που μετέφερε τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το λεωφορείο μετέφερε εύφλεκτο υλικό! Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί η στάση του ΓΕΕΘΑ που σε αρχική ανακοίνωσή του μιλούσε μόνο για τραυματίες και πολλές ώρες αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί για τον θάνατο των πέντε μελών της αποστολής.

«Δεν ήταν σύγκρουση, ήταν έκρηξη», υποστηρίζουν επιβαίνοντες στο μοιραίο πούλμαν που μετέφερε τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής. Αυτό αναφέρουν ανώνυμες πηγές, προερχόμενες από το συγγενικό περιβάλλον στρατιωτικών επιβαινόντων στο μοιραίο πούλμαν και οι οποίοι είχαν την τύχη να διασωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιωτικές νοσηλεύτριες-γιατροί, ένας άνδρας των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και δύο διερμηνείς. Όπως έγινε γνωστό και οι διερμηνείς είναι γυναίκες, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δύο από τους πέντε νεκρούς Έλληνες της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας, τα οποία εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω το φύλο.

Η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή που μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην πληττόμενη από τις πλημμύρες χώρα έφθασε χθες το μεσημέρι στη χώρα και αμέσως επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με κατεύθυνση την Ντέρνα. Στον δρόμο του ταξιδιού, που αναμενόταν να κρατήσει περί τις τέσσερις ώρες, το λεωφορείο ενεπλάκη σε ένα τροχαίο. Υπήρξε μετωπική σύγκρουση με άλλο όχημα και το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες. Στο λεωφορείο μετέβαιναν 19 άτομα, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η στάση του ΓΕΕΘΑ

Αίσθηση προκάλεσε ότι στην αρχική του ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ μιλούσε για ελαφρά τραυματίες από το τροχαίο.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση που είχαν από τη Λιβύη, για ελαφρά τραυματίες. Όπως ανέφεραν, δεν υπήρχαν άλλες πηγές πληροφόρησης, δεδομένου ότι τα κινητά δεν πιάνουν στη Λιβύη, και τα δορυφορικά τηλέφωνα καταστράφηκαν στο τροχαίο. Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν, το υπουργείο Υγείας της Λιβύης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί Έλληνες από το τροχαίο πριν ενημερώσει πρώτα την Αθήνα. Ακολούθως, όταν ενημερώθηκαν επισήμως για τους νεκρούς, ενημέρωσαν τις οικογένειες των θυμάτων και, ακολούθως, εξέδωσαν τη δεύτερη ανακοίνωση με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους.

Το ΓΕΕΘΑ γνώριζε από τις 3:30 μμ της Κυριακής το μέγεθος του προβλήματος και ότι υπάρχουν νεκροί, υποστηρίζουν συγγενείς της ελληνικής αποστολής.

Όταν στις 6 μμ έγινε γνωστό ότι εκτάκτως αναχωρεί δεύτερο μεταγωγικό για τη Λιβύη για «ειδική αποστολή» που περιλαμβάνει και μεταφορά νεκρών στην Αθήνα, το ΓΕΕΘΑ καθησύχαζε ότι πρόκειται για ένα σύνηθες τροχαίο με τρεις ελαφρά τραυματίες!

Μάλιστα στις 8:30 μμ -δηλαδή 5 ώρες μετά το συμβάν- εξέδιδε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ που ανέπτυσσε τη θεωρία περί τριών ελαφρά τραυματισμένων! Ακόμη και όταν ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, με δηλώσεις του, εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα για τον χαμό των μελών της ελληνικής αποστολής.

Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ η Ελλάδα έπρεπε να έχει παρουσία στη Λιβύη λόγω της έντονης παρουσίας της τουρκικής πλευράς στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και διότι υπάρχει σημαντική ελληνική κοινότητα στη Βεγγάζη. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας για την ελληνική αποστολή, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως συνοδευόταν από την υπηρεσία ασφαλείας της Λιβύης.

Στα σενάρια περί τρομοκρατικής ενέργειας, κύκλοι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί δεδομένου ότι στο φορτηγό το οποίο ενεπλάκη στο δυστύχημα επέβαιναν έξι άτομα, εκ των οποίων τα τρία έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, υπήρξαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ότι επρόκειτο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η τελευταία ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Μιλούσαν για τραυματίες ενώ είχαν δώσει εντολή στο C-130 να έχει σάκους για τις σορούς

Την ώρα που κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ μεταδίδουν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Βεγγάζη, η «Καθημερινή» αποκαλύπτει το αλαλούμ και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευα δεν είχε ξεκαθαριστεί το ποιος είχε την ευθύνη της ελληνικής αποστολής από τη στιγμή που έφτασε στη Λιβύη. Δεν ήταν σαφές εάν ήταν διπλωματική ή στρατιωτική αποστολή, γεγονός το οποίο έχει να κάνει με το ποιος έχει γενικό πρόσταγμα. Ο Γενικός Πρόξενος Σταύρος Βενιζέλος και κατ’ επέκταση το υπουργείο Εξωτερικών ή το αρχαιότερο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

Πηγές μάλιστα που επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι την οργάνωση της αποστολής ανέλαβε η Διεύθυνση «Help Aid» του ΥΠΕΞ με τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ. Σημειώνεται ότι 16 από τα 19 μέλη της αποστολής προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό που φαίνεται να οδήγησε στο μπάχαλο με τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ και και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφορά κυρίως στη μεταφορά πληροφοριών, η οποία «ήταν ιδιαίτερα προβληματική». Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι κανείς από την ελληνική αποστολή δεν διέτρεχε κίνδυνο για τη ζωή του ενώ μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχαν εντοπιστεί όλα τα μέλη της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δυστύχημα έλαβε χώρα περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στην Αθήνα λίγη ώρα μετά έκαναν λόγο για σφοδρή σύγκρουση με νεκρούς και τραυματίες. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές μεταφέρουν στην «Καθημερινή» ότι αρχικά ζητήθηκε στο πλήρωμα του C-130 που τέθηκε σε ετοιμότητα για να μεταβεί στη Βεγγάζη να έχει μαζί του σάκους για τον επαναπατρισμό σορών.

Πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή αναφέρουν ότι ένας πομπός πληροφοριών ήταν η πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης ενώ οι αρχικές πληροφορίες που είχε η ελληνική πλευρά έκαναν λόγο για νεκρούς.

«Οι αναφορές που έφτασαν στην Αθήνα από Έλληνες αξιωματούχους μιλούσαν για τραυματίες, όμως, παράλληλα αναζητούνταν τουλάχιστον πέντε μέλη της αποστολής, για τα οποία κανείς δεν γνώριζε αν βρίσκονται εν ζωή ή αν κατέληξαν μετά το δυστύχημα. Η σύγχυση ήταν τέτοια που ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούσαν για τραυματίες, ακριβής εικόνα υπήρχε μόνο για 14 μέλη της αποστολής» αναφέρει χαρακτηριστικά η Καθημερινή.

Παρόλο που οι πληροφορίες ήταν αρκετά διαφορετικές από την αρχική ενημέρωση που είχε η ελληνική πλευρά, η οποία μιλούσε και για νεκρούς, δεν υπήρξε προσπάθεια εξακρίβωσης της εγκυρότητάς τους και ακολούθησε στις 19:34 η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά τις 19:30 ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο μόνο για τραυματίες, ενώ λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε νέα ανακοίνωση που έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι νεκροί είναι πέντε, δύο διερμηνείς του ΥΠΕΞ, ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πώς έγινε το τροχαίο

Συγκεκριμένα, πίσω από το όχημα που τους μετέφερε ήταν δύο τζιπ από τη Λιβύη για να τα συνοδεύουν. Ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και ενώ περνάει το πρώτο τζιπ, το όχημα έστριψε και χτύπησε από την αριστερή πλευρά το λεωφορείο.

Το όχημα μεγάλου κυβισμού περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξερράγη το μεγάλο ρεζερβουάρ και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα μεγάλα προβλήματα οδικής ασφάλεια που υπάρχουν στη Λιβύη οδήγησαν στο δυστύχημα.

Το χρονικό

Τρία μέλη της αποστολής, που είχε φτάσει το πρωί της Κυριακής στη Λιβύη, έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και έπιασε φωτιά στην πόλη Ντέρνα. Άλλοι δύο αγνοούνται, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12:30 της Κυριακής στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Μαρινάκης: Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν τροχαίο δυστύχημα

Η κυβέρνηση διά στόματος του Παύλου Μαρινάκη κρατάει αποστάσεις από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Άμυνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

«Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων», αλλά «και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν», όπως είπε.

Καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες

Οι καταθέσεις των στελεχών που κατάφεραν να γλιτώσουν από την τραγωδία έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, πρόκειται για αυτόπτες μάρτυρες του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Γεωργία Γαραντζιώτη στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ένας εκ των τραυματιών ανέφερε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, κάποια στιγμή αύξησε ταχύτητα, το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση. Ωστόσο, από άλλους τραυματίες που ερωτήθηκαν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Τι λένε ανώτατες στρατιωτικές πηγές

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγκάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι -οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.

Σχετικά Άρθρα